Enyhült a szegénység egy felmérés tanúsága szerint

A KSH után a Tárki elemzése is azt mutatja, csökkent a szegénység mértéke, mélysége és a jövedelmek közti egyenlőtlenség Magyarországon - mondta az M1 aktuális csatorna reggeli adásában a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Czibere Károly elmondta: a KSH tavaly áprilisban, a Tárki az ősszel vette fel az adatokat, uniós szabvány szerint 11 jellemzőt elemezve. Ezek legfontosabbika, hogy az átlagjövedelem 60 százalékát el nem érő személy vagy család szegénynek számít, de a munkanélküliséget is szegénységi kockázatnak tekintik.

Szinte mind a 11 mutató tekintetében jelentős javulások voltak az elmúlt két évben - fogalmazott az államtitkár, jelezve, hogy a legnagyobb javulást a foglalkoztatásban mérték: a Tárki adatai szerint 2010-től tavalyig 18-ról 9 százalékra csökkent azon háztartások aránya, amelyekből senki nem dolgozik.

Szavai szerint kézzelfoghatóvá teszi a rezsicsökkentés és a devizahitelesek megmentésének eredményeit, hogy a korábbinál jóval kevesebben számoltak be fizetési elmaradásokról vagy arról, hogy nem tudják fűteni a teljes lakásukat.