Elkészült Debrecen fejlesztési programja

A hajdú-bihari megyeszékhely 2020-ig 43,32 milliárd forintot fordít innovációs gazdasági, foglalkoztatási és városfejlesztésre, a közlekedésre és a közszolgáltatásokra, továbbá a helyi identitást erősítő programokra - közölte a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) a fejlesztések elsődleges céljának azt nevezte, hogy Debrecen modern, innovatív régióközpont legyen és az ország innovációs központjává váljon. Debrecen pénzügyi-gazdasági helyzete nagyon stabil: a 2014-es választási évet 2,3 milliárd forint pénzmaradvánnyal zárják - emelte ki a polgármester.

Papp László az innovációs gazdaságfejlesztési program zászlóshajójának az ország első nyílt innovációs központjának 2,8 milliárdos beruházását nevezte. A 2016-ben kezdődő "mágnesberuházás" nem csupán a régió, hanem a környező országok cégeit is megszólítja majd, hogy hozzák Debrecenbe fejlesztési kapacitásaikat, a start up cégek innovációs központjába - ismertette.

A fejlesztések kiemelt területe a debreceni repülőtér és annak gazdasági övezete - tette hozzá Papp László, aki szerint reális cél a 400-500 ezres évi utasszám elérése néhány éven belül, ami új utasterminál építését is megköveteli majd.

Elmondta azt is: a foglalkoztatás javítása érdekében "foglalkoztatási paktumokat" kötnek helyi vállalkozásokkal szakképzési programok támogatására, illetve bér- és járuléktámogatásra. Ezen a területen az a város célja, hogy a 2020 körüli időszakra a jelenlegi 8-9 százalékos munkanélküliségi rátát 3 százalékosra csökkentse, vagyis mindenki dolgozhasson Debrecenben, aki akar - tette hozzá Papp László.

Debrecen modern városfejlesztési programját a "kiegyenlítődés" vezérli, vagyis az elmaradottabb kertségi, lakótelepi térségek felzárkóztatása - jegyezte meg. Az elkészült településfejlesztési program megvalósulásával jó esély van arra, hogy Debrecen Magyarország innovációra épülő, modern gazdasági, egészségügyi, tudományos és kulturális központja legyen - összegezte Debrecen polgármestere.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: a településfejlesztésre biztosított 43,32 milliárd forint mellett a közlekedési operatív program keretében további mintegy 100 milliárdos beruházás is megvalósul Debrecenben és környékén. 2020-ra elkészül egyebek mellett a debreceni főpályaudvar, a Sámsoni út kétszer kétsávossá bővítése egy közúti-vasúti aluljáró megépítésével, a Debrecent Hajdúsámsonnal és Hajdúszoboszlóval összekötő utak kétszer kétsávossá fejlesztése, a déli elkerülő útszakasz bekötése a 47-es útba, 2024-re pedig kétszer kétsávos út köti majd össze Debrecent Nyíregyházával is - sorolta Papp László.