Elhunyt Don Mankiewicz

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Don M. Mankiewicz berlini születésű forgatókönyv- és regényíró, aki a Star Trek-sorozaton is dolgozott és Oscar-díjra jelölték az Élni akarok! című film forgatókönyvéért.

Az író szívelégtelenség következtében halt meg szombaton, Los Angeleshez közeli otthonában - mondta el a fia a The Los Angeles Timesnak.

Mankiewicz legendás hollywoodi család sarjaként látta meg a napvilágot: édesapja, Herman J. Mankiewicz volt az Aranypolgár (1941) című klasszikus Oscar-díjas film társ-forgatókönyvírója, nagybátyja, Joseph Mankiewicz pedig olyan ismert klasszikusok rendezője volt, mint a hat Oscarral jutalmazott Mindent Éváról (1950).

Mankiewicz Beverly Hillsben nőtt fel, a családi vacsorákon mások mellett a Marx fivérek és Greta Garbo is megfordult náluk. Miután 1942-ben diplomázott a Columbia Egyetemen, és a hadseregben is szolgált, Mankiewicz a New Yorker újságírója lett, más magazinokban is publikált.

1954-ben adták ki A tárgyalás című regényét, amelyből film készült Glenn Ford és Dorothy McGuire főszereplésével. Az Élni akarok! (1958) című film adaptált forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölték. A mozi egy gyilkossággal vádolt prostituált, Barbara Graham igaz történetének fikciós feldolgozása. A nőt, akit akkoriban Bloody Babs néven emlegettek az újságok, 1955-ben végezték ki, Kaliforniában.

Tévés karrierje az ötvenes években kezdődött. A hatvanas évek második felében dolgozott a Star Trek-soroztat forgatókönyvírójaként, és ő írta a Raymond Burr főszereplésével készült Ironside című televíziós krimisorozat bemutatkozó epizódját. A kilencvenes évek közepéig számos tévéprogramot jegyzett íróként.