Társadalmi vitát kezdeményez a cseh kormány az euró bevezetéséről

Társadalmi vitát kezdeményez az euró bevezetéséről a cseh kormány, de álláspontja szerint az euróbevezetés dátumának meghatározására még van idő - derül ki egyebek közt a Csehország európai uniós politikájának hétfőn jóváhagyott kormányzati koncepciójából.

A dokumentumot Tomás Prouza, az európai ügyekért felelős államtitkár ismertette.

"A koncepció megalkotásának célja, hogy a Cseh Köztársaság aktív és jól érthető tagja legyen az Európai Uniónak. Szeretnénk, ha a Cseh Köztársaság az Európai Unió fősodrában maradna, és a Cseh Köztársaság jól tudná érvényesíteni nemzeti érdekeit" - jelentette ki Bohuslav Sobotka miniszterelnök a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

A koncepció öt kiemelt célt fogalmaz meg Csehország számára az EU-ban. Ezek egyike az euróövezethez való csatlakozás.

"A kormány társadalmi vitát kezdeményez az euró bevezetésének hatásairól, hogy legkésőbb 2020-ban politikai döntés születhessen az euróövezethez való csatlakozásról. Ha lehetséges lesz, akkor viszont korábban" - szögezte le Prouza.

A kormányfő korábban többször is kijelentette, hogy Csehország legkorábban 2020-ban csatlakozhatna az euróövezethez. A kormánykoalíció második legerősebb tagja, az Andrej Babis pénzügyminiszter által vezetett ANO (Igen) mozgalom ellenzi, hogy a kormány kijelölje a csatlakozás dátumát. Milos Zeman államfő viszont, aki nagy híve az eurónak, azt állítja, hogy Csehország teljesíti a csatlakozáshoz szükséges feltételeket, s ha meglenne a politikai akarat, akkor három éven belül a csehek is euróval fizethetnének a korona helyett.

Az euróövezethez való csatlakozáson kívül a csehek további négy kiemelt feladata az EU-ban a közös akcióképes biztonságpolitika megteremtése, az unió belső piacának a továbbfejlesztése, az európai alapok pénzeinek minél hatékonyabb lehívása, valamint az adócsalások elleni közös fellépés - állapítja meg a koncepció.

"A cseh politikusok számára ez lesz az iránytű" - mondta Sobotka újságíróknak.