"Sem a magyar, sem a bolíviai szabályokat nem sértettük meg"

Órákon belül Magyarországra érkezik Tóásó Előd. A férfinak a Baptista Szeretetszolgálat segített hazajutni Bolíviából. Csaknem hat évet volt börtönben terroristagyanú miatt. Februárban kiengedték, de az útlevelét nem adták vissza.

Szenczy Sándor az M1-nek elmondta: a Baptista Szeretetszolgálat minden ügyben törvényesen járt el, így történt ez Tóásó Előd esetében is. „Semmilyen magyar és semmilyen bolíviai szabályt nem sértettünk meg” – jelentette ki a szeretetszolgálat elnöke. Hozzátette: minden magyar állampolgárnak lehetősége van turistalevelet igényelni, akár kettőt is, ha indokolt.

Tóásó felesége és nővére egyelőre nem jön haza. Mint ahogy Szenczy Sándor mondta, velük kapcsolatban is tettek lépéseket, de csak később segíthetnek nekik, ha kérik.

Szenczy Sándor továbbá közölte, a Baptista Szeretetszolgálat programja az, hogy egyetlen magyar állampolgár se maradjon külföldön, ha nem akar. Az elnök példaként említette a betegség miatti külföldi tartózkodást, találkoztak olyan esettel is, hogy egy férfi eladta a feleségét külföldre. Tíz év alatt több mint száz magyar állampolgárt hoztak már haza, Tóásó Előd ügye pedig egy a százból. Bolíviában van egy másik fiú is, akinek az ügyében eljárunk – mondta el Szenczy Sándor.