Prehisztorikus fogak árulkodhatnak a Neander-völgyiek kihalásáról

Egy kutatócsapat megállapította, hogy Észak-Olaszország két prehisztorikus lelőhelyén feltárt két fog az eddigi legidősebb modern emberi maradvány, amely korát tekintve egybeesik az utolsó Neander-völgyiek jelenlétével.

Az olasz és német kutatókat felölelő csapat két tejfogat vizsgált meg, amelyet a Nyugat-Liguri-Alpokban található Riparo Bombrini, és a Nyugat-Lessini-hegység Grotta di Fumane prehisztorikus lelőhelyén tártak fel.

A fogakat - alsó és felső metszőfog - 1976-ban és 1992-ben találták meg, ám mostanáig lehetetlen volt megállapítani származásukat.

Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem szakembere a Hszinhuának elmondta, az új technológiáknak és digitális módszereknek köszönhetően vált lehetővé a rejtély megoldása. A korszerű eljárások alapján megállapították, hogy a fogak anatómiailag modern emberekhez tartoztak. „Koruk a 42 -40 ezer évvel ezelőtti tartományra tekint vissza, egy olyan időszakra, amikor érdekes prehisztorikus kultúrák terjedtek el Európában a Neander-völgyiek kihalása előtt” - magyarázza.

Neander-völgyi-koponya. (Fotó: AFP)

Neander-völgyi-koponya. (Fotó: AFP)



Hozzátette, a fogakat elsősorban a protoaurignaci-kultúrával hozták összefüggésbe, amelyet technológiai innovációk figyelemre méltó tárháza jellemez a kőpattintás vagy a csonteszközkészítés terén, illetve a személyes díszítések széles körű használata figyelhető meg benne.

Mivel a protoaurignaci-kultúra időben egybeesett az utolsó Neander-völgyiek jelenlétével, fontos azonosítani a kultúra alkotóit, hogy felderítsék a Neander-völgyiek kipusztulásának folyamatát. Benazzi úgy véli, fajunk (Homo sapiens) protoaurignaci-kultúrához tartozó tagjainak Európába érkezése verhette be az utolsó szöget a Neander-völgyiek koporsójába, amelyek megközelítőleg 39 ezer éve haltak ki.

Hozzátette, a Science folyóiratban publikált eredmények sokat segíthetnek a modern emberek és a Neander-völgyiek közötti interakciók alaposabb megismerésében, valamint az utóbbi eltűnését illető viták megoldásában.