Nem engedték be orosz motorosok egy csoportját Lengyelországba

Nem engedték be orosz motorosok mintegy 10 fős csoportját Lengyelországba, a hatóságok formai hiányosságokra hivatkoztak, de a beutazási tilalom azzal függ össze, hogy Lengyelország ellenzi a Putyin-párti motoros klub, az Éjszakai Farkasok lengyelországi átvonulását.

A második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából Moszkvától Berlinig utazni szándékozó Éjszakai Farkasok a tervek szerint hétfőn lépnének Lengyelország területére. Beutazásukat a lengyel külügyi tárca pénteken Oroszországnak átadott diplomáciai jegyzékben ellenezte.

Az orosz motoros csoport a terespoli lengyel-fehérorosz határátkelőhelyen próbált belépni Lengyelország területére. A határőrség hosszas vizsgálat után megállapította, hogy a motorosok "nem teljesítik a beutazás formai feltételeit", többek között az úti okmányok és a lengyelországi szálláshelyek tekintetében.

A lengyel határőrség ugyanakkor közleményt adott ki, amely visszautasította azt a feltételezést, amely szerint minden Lengyelországba belépő, illetve a határról visszafordított orosz motorosnak "közvetlenül köze lenne" az Éjszakai Farkasokhoz. A közlemény szerint vasárnap reggeltől hétfő kora délutánig a lengyel-fehérorosz határon (Terespolnál és Slawatycze átkelőhelyen) összesen 23 orosz motorost nem engedtek be, 18 motoros viszont beutazhatott Lengyelországba.

A terespoli határátkelőn reggel óta az egyik legismertebb lengyel motoros klub, a Rajd Katynski (Katyni Vonulás) több tucat tagja várta az orosz motorosokat, hogy segítséget nyújtva nekik átkísérje őket Lengyelország területén. A Rajd Katynski tagjai Terespolban vitába keveredtek a nemrégen megalakított Putyin-barát lengyel párt, a Zmiana képviselőivel. A párt elnöke, Mateusz Piskorski úgy tartotta, hogy az orosz motorosokkal megállapodva a lengyelországi átvonulást a Zmiana, nem pedig a Rajd Katynski biztosítja.

Miután az orosz csoport nem lépte át a lengyel határt, a Rajd Katynski tagjai bejelentették: az orosz motorosok helyett ők indulnak az Éjszakai Farkasok lengyelországi útvonalán, helyettük tisztelegnek az elesett szovjet katonák itteni sírjainál.