Megérkezett a magyar mentőalakulat Nepálba

Megérkezett Nepálba a Magyar Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata. Nem sokkal a landolás utána a mentőegység vezetője, Pavelcze László az M1 Híradónak azt mondta: nagyon sokan ma este is az utcán, sátrakban alszanak, mert nem mernek vissza menni az épületekbe. Helyi idő szerint kedden reggel lesz egy szakmai értekezlet, akkor tudják majd meg, hogy miben és hol tudnak segítséget nyújtani.

Több hónapig tarthat a nepáli földrengés okozta károk helyreállítása, még egy világméretű összefogása mellett is - mondta Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi mentőcsapatának vezetője hétfő este az M1 aktuális csatorna hírműsorában.

A vezető, aki nemrégiben érkezett meg Nepálba, azt mondta: rajtuk kívül megkezdték a munkájukat más mentőegységek és civil szervezetek, mint például az Orvosok Határok nélkül nevű szervezet munkatársai.

A mentés már csak néhány napig folytatódhat - hangsúlyozta - ezt követően az áldozatok keresése jöhet szóba. "Nem valószínű, hogy kutató-mentő csoportra szükség lesz, de egészségügyi és műszaki szakemberekre viszont igen" - tette hozzá.

A szakember nagyon elkeserítőnek nevezte azt a látványt, amely az országba érkezésük után fogadta a csapatot, ugyanakkor - tette hozzá - az embereken látszik, hogy örülnek a megmenekülésüknek.

Időközben már négyezer fölé emelkedett a hét végi nepáli földrengés halálos áldozatainak száma - derült ki a helyi hatóságok adataiból. A földmozgás Indiát és Tibetet is érintette.