Jobbik: szállítsák le az életfogytiglan alkalmazhatóságának korhatárát

A párt a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását javasolja, indítványa szerint már a 18. életévüket betöltött elkövetőkre is lehetne életfogytiglani szabadságvesztést alkalmazni.

Apáti István, a párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: fenntartják azt a programpontjukat, miszerint megfelelő szakmai és társadalmi viták után, a vonatkozó nemzetközi szerződések módosítását kezdeményezve meg kellene teremteni annak a lehetőségét, hogy a jogerős ítéletet meghozó bíró az emberölés súlyosabbnak minősülő eseteinél akár halálbüntetést is kiszabhasson az elkövetőre.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelenleg életfogytiglant sem kaphatnak egyes elkövetők, mert csak az ítélhető arra, aki az elkövetéskor betöltötte a 20. életévét. Az ellenzéki politikus sajtóhírekre hivatkozva beszélt arról, hogy a kaposvári trafikban gyilkoló férfi még nem volt 20 éves, így akár kevesebb mint 14 év után szabadulhat.

Apáti István azt indítványozza, hogy a törvényben szereplő 20 éves korhatárt szállítsák le 18-ra, ahogy minden egyéb büntetési tételnél van. Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője pedig kérte: ne büntessék meg azokat a trafikosokat, akik eltávolítják kirakataikról a fóliát.

A Jobbik alelnökét kérdezték arról is, hogy a párt Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselője, Mohácsi László a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén sajtóhírek szerint a cigányok deportálásáról beszélt. Apáti István azt mondta: akár jobbikos, akár más párt színeiben mond ilyet valaki, azt elítéli. Szó nincs arról, hogy egy esetleges Jobbik-kormány alatt bárkinek deportálástól vagy bármi más hátránytól kell tartani csak azért, mert valamilyen kisebbséghez tartozik - hangoztatta.