Japán turnéra indul a Concerto Budapest

Japán turnéra indul szerdán a Concerto Budapest. A Zeneakadémia - Keller András vezényelte - rezidens zenekara nyolc koncertet ad a szigetországban a franciaországi La Folle Journée fesztivál testvérrendezvényén.

A felkérést még a januári franciaországi Folle Journée-n kapták, ahol 13 nagysikerű koncertet adtak - idézik fel az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A Japánban megrendezett fesztiválon a francia eseménysorozat mintáját követve néhány nap alatt több száz, minden évben egy-egy újabb téma köré szerveződő koncertet hallgathat meg a közönség. A hangversenyek több különböző méretű teremben zajlanak, a legnagyobb 5 ezer személyes, de vannak 1800, 1500, 1100 és 800 fős termek is.

"A lélek és a szív szenvedélye" mottójú idei fesztiválon - a január végi nantes-i Folle Journée-hoz hasonlóan - többnyire barokk művek kerülnek műsorra. A Concerto Budapest főként Bach-versenyművekkel készül, de Berg és Schönberg művei, valamint egy Mahler által készített Schubert-átirat is a repertoárba került, mint ahogy - Japánban először - Dukay Barnabás több darabja is elhangzik majd - írják, megjegyezve, hogy Dukaynak több műve is nagy sikerrel szerepelt a francia Folle Journée-n is.

A Concerto Budapest nyolc koncertet ad az eseményen - az egyiket éppen a legnagyobb, 5 ezer személyes teremben -, a koncertek helyszíne többek között Tokió és Kanazava lesz. A hangversenyek közül hármat Ránki Dezsővel, Klukon Edittel és fiukkal, Ránki Fülöppel adnak, de többször fellépnek a kölni származású hegedűművésszel, Serge Zimmermann-nal is.

A japán turnén elhangzó darabok közül többet a budapesti közönség is hallhat: a Schubert-Mahler-művet, A halál és a lánykát május 26-án a Művészetek Palotájában adja elő a zenekar, július elején pedig a Pesti Vármegyeháza díszudvarán tartandó szabadtéri koncertek egyikén csendül fel Bach muzsikája a Concerto Budapest és Keller András előadásában.