Idén is 50 millió forinttal támogatják roma kulturális események megrendezését

Az idén is 50 millió forinttal támogatja a roma kulturális események megrendezését pályáztatás útján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága.

Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: az idén is meghirdették a roma kulturális pályázatot, ami azért is fontos, mert a kulturális rendezvényekkel sikerülhet megértetni és megszerettetni a másik egyediségét.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a többségi társadalom megismerje a Magyarországon élő tizenhárom nemzetiség kultúráját, így a romákét is. Elmondta, ebben az évben először a kisebb rendezvények esetében a roma holokauszt témáját is érinteni kell. Ez azért is fontos, mert "ez a téma még egy kicsit kibeszéletlen" - tette hozzá Langerné Victor Katalin.

Az államtitkárság 2012 óta minden évben kiírta a pályázatot, amely két komponensből áll: egyrészt roma képzőművészet, zene, film és irodalom támogatására, valamint kulturális események megvalósítására lehet pályázni, másrészt a szervezett eseményekhez kapcsolódhatnak gyermekprogramok, amelyek a roma művészetet és nyelvet mutatják be.

Az idei pályázati kiírást a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal honlapján teszik közzé. A pályázatokat május 15-ig várják.