Hosszú távon is alkalmazható lesz a Richter méhmióma elleni szere

A szer eredetileg műtét előtti kezelésre kapott forgalomba hozatali engedélyt, a hosszú távú alkalmazás lehetővé teszi majd a méhmióma okozta panaszok megszűnését.

Zöld utat kapott az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a Richter Gedeon méhmióma elleni eredeti készítményének hosszú távon való alkalmazása, a szer eredetileg műtét előtti kezelésre kapott forgalomba hozatali engedélyt, a hosszú távú alkalmazás lehetővé teszi majd a méhmióma okozta panaszok megszűnését.

A Richter hétfőn jelentette be, hogy az EMA pozitív véleményt adott ki a társaság által tavaly augusztusban benyújtott indikáció kiterjesztési kérelemre, és jóváhagyta az Esmya (ulipristal acetate) nevű tabletta hosszú távú, megszakításokkal történő ismételt alkalmazását a méhmióma kezelésére.

Az Európai Bizottság előreláthatólag két hónap múlva módosítja a készítmény forgalomba hozatali engedélyét az unió valamennyi tagállamára kiterjedő hatállyal. A készítményt a Richter 100 százalékos leányvállalata, a PregLem fejlesztette ki. A szer árbevétele 2014-ben 33,6 millió euró volt.

A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25 százalékát érintik. Évente az Európai Unióban körülbelül 300 ezer sebészeti beavatkozás történik a miómákkal kapcsolatban, ezek közül megközelítőleg 230 ezer a méh eltávolításával jár. A Richter készítményének hosszú távú, periodikus alkalmazása megakadályozza a méhvérzést, mérsékli a vérszegénység tüneteit, csökkenti a mióma méretét, így hozzájárul a betegek életminőségének javulásához - ismerteti a gyógyszergyár közleménye.

A Richter Gedeon 2014. évi konszolidált árbevétele 353,7 milliárd forint (1,146 milliárd euró) volt. Az export árbevétel 1,039 milliárd eurót tett ki.

A társaság részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papírok több mint 3 százalékkal drágultak hétfőn délelőtt, 4740 forintot értek 11 órakor.