Az Osztrák Köztársaság helyreállításának hetvenedik évfordulójára emlékeztek Bécsben

1945. április 27-én írták alá az osztrák függetlenségi nyilatkozatot, amely helyreállította a köztársaságot és semmissé nyilvánította Ausztria 1938-as elfoglalását a náci Németország által.

A bécsi Hofburgban tartott ünnepélyes megemlékezésen Heinz Fischer osztrák államfő hangsúlyozta, hogy az osztrák függetlenségi nyilatkozat lett az alapköve a második Osztrák Köztársaságnak, amely az embertelen diktatúra, a borzasztó háború és a felfoghatatlan holokauszt után az újrakezdést és az újjászületést jelentette.

Az államfő arra is emlékeztetett, hogy Ausztria nemcsak áldozata volt a náci Németországnak, hanem tettes is. Az államfő rámutatott, hogy a náci rendszernek az ellenzői és áldozatai mellett nyomasztóan nagy létszámban voltak szimpatizánsai, támogatói és kíméletlen tettesei is. Ez kötelezi Ausztriát, hogy idejében elejét vegye a szélsőséges nézeteknek.

Joachim Gauck ünnepi beszédében leszögezte, hogy a náci rémuralom vége mind Németország, mind Ausztria számára felszabadulás volt. A német államfő a közös európai politika szükségességét hangsúlyozta. Ha már többé nincsen garancia arra, hogy Európában mindenhol tiszteletben tartsák a nemzetközi jogot, akkor az unió tagállamainak újra kell gondolniuk a közös biztonság kérdését - mondta a német államfő Ukrajnára célozva.

Gauck utalt arra is, hogy néhány uniós államban is veszélyben van a jogállamiság és a pluralizmus. A populizmus és a nacionalista mozgalmak terjedéséről is beszélt, megjegyezve, hogy még egy olyan fontos partnernek is, mint Nagy-Britannia gondjai vannak EU-tagságának igenlésével.

Az ünnepélyes ceremóniát megelőzően Heinz Fischer osztrák államfő és a kormány tagjai reggel koszorút helyeztek el az államalapítási emlékműnél, amelyen az osztrák függetlenségi nyilatkozatból is olvashatók részletek.