Öt magyarról nem tudnak még Nepálban

Öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárral továbbra sem tudtuk felvenni a kapcsolatot - mondta Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti híradójában.

A magyar konzul beszámolt arról, hogy újabb rengés történt, emiatt egyelőre az a repülőgép sem tudott felszállni, amellyel a 15 emberből álló magyar turistacsoport indult volna Isztambulba, majd onnan Magyarországra. Vajda Andrea arról is beszélt, hogy az európai uniós delegáció és a soros lett elnök is megkereste az indiai kormányt, ha Nepálból Indiába akarnának utazni uniós polgárok, segítsék őket, és a vízummal ne legyen probléma.

Földrengés Nepálban, 2015. 04.26.


Vajda Andrea értesülései szerint Nepál fővárosában az előző napi nagy erejű földrengés, a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik. Mindazonáltal az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs.  Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, ennek legnagyobb része Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

Jól vannak a Mount Everestre tartó romániai hegymászók 

A román külügyminisztérium szombat esti közleménye szerint ,,jól van" a Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó, köztük az aradi Török Zsolt, akik a Mount Everest oldalán voltak a szombati földrengés és az általa előidézett lavinák idején. A minisztérium hat romániai turistáról is tud még, akik Nepálban tartózkodnak; a közlemény szerint valamennyien ,,jól vannak".

A romániai hegymászók közül szombaton eleinte csak kettőről lehetett tudni, hogy nem érte őket baj. Török Zsoltról csak az esti órákban érkezett hír. A hegymászó közösségi oldalán a volt felesége közölte, hogy jól van, az egyes táborban tölti az éjszakát. Mindezt az utazást szervező ügynökség közölte az asszonnyal.

A hegymászó közösségi oldalán közölt vasárnap reggeli bejegyzés szerint az egyes táborba helikopterrel szállítottak olyan felszereléseket, amelyekkel a serpák helyreállíthatják a felsőbb táborokban tartózkodó alpinisták visszavonulási útját az alaptábor felé. A Khumbu-gleccser térségében ugyanis az utat járhatatlanná tette a lavina.

Egy másik román hegymászó, Alex Gavan - aki az alaptáborban tartózkodott a földregés és a lavina idején - szombaton drámai hangvételű bejegyzéseket közölt a közösségi oldalán. Mint írta, maga is részt vett a lavina által elsodort hegymászók keresésében, mentésében. ,,Sok a halott, még több a sebesült" - írta a hegymászó. Hozzátette, a sérültek közül sokan meg fognak halni, ha nem érkezik sürgősen helikopter, hogy kórházba szállítsa őket.

Török Zsolt április negyedikén indult el Nepálba, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára.

Magyar turistacsoport indul haza 

A tervek szerint vasárnap indult volna haza Nepálból az a magyar turistacsoport, amely a földrengés idején az országban tartózkodott. Tóth Zsigmond, a turistacsoport vezetője az M1 aktuális csatornának vasárnap reggel elmondta: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. A tervek szerint vasárnap el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra.

Narayan Prasada Bhandari nepáli utazási tanácsadó ugyancsak nyilatkozott az M1 aktuális csatornának. Azt mondta: ő négy magyart utaztat az országban, valamennyien jól vannak.