Több világörökségi helyszín is megrongálódott Nepálban

A szombati nepáli földrengés az ország vallási és kulturális örökségében is súlyos károkat okozott, vasárnapi jelentések szerint a katasztrófában számos templom és palota, köztük több világörökségi helyszín is súlyosan megrongálódott.

A természeti csapás által súlyosan érintett Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, ahol mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hét Katmandu-völgyi helyszínt, négy templomot és három palotát vett fel a világörökségi listára, amelyek közül több megsérült a szombati földmozgásban.

 

Katmanduban romba dőlt a város egyik jelképe, a kilencszintes Darahara torony: a 62 méteres épületből mindössze egy néhány méteres csonk maradt, a romok több tucatnyi - egyes becslések szerint akár 200 - embert temettek maguk alá. A Darahara, amelyet 1832-ben építettek őrtoronynak, a főváros egyik meghatározó látványosságának számított, amelyet turisták kilátóként használtak. Bár építészetileg a torony egy minaretre emlékeztetett, legfelső szintjén Siva hindu istenségnek állítottak oltárt.

Súlyos károk keletkeztek a nepáli főváros központjában lévő ősi buddhista és hindu templomokban és történelmi palotákban is: jelentések és fotók tanúsága szerint a Durbar téren és környékén álló XVI. századi épületegyüttes számos tagja romba dőlt, Nepál egyik legnagyobb pagodájából, a Kaszthamandapból például gyakorlatilag csak fatörmelék maradt.

Hasonló pusztítás történt a Katmandu-völgy két másik régi templom- és palotakomplexumában, Patan és Bhaktapur városának Durbar terein is, ahol szintén számos ősi építmény romba dőlt a földrengés miatt. (A Durbar tér névvel a régi királyi paloták előtti területeket illetik Nepálban, s ezek közül a leghíresebbek az ország egyesítése előtt létezett három királyság székhelyein lévő Durbar terek, amelyek Katmanduban, Patanban és Bhaktapurban vannak.)

"A Durbar terek, a palota és a Darahara torony minket képviseltek, Nepál kultúráját és szépségét képviselték, és most mind eltűntek. Örökségünk elvesztése még nehezebbé teszi az emberi életek elvesztésének feldolgozását" - mondta Luxmee Mahardzsan, a Himalayan Times újságírója a PTI indiai hírügynökségnek.

Megsérült a majomtemplom néven ismert Szvajambhunat buddhista templomegyüttes is, amely Katmandutól nyugatra, egy dombtetőn fekszik. A buddhizmus egyik legfontosabb helyszínének számító komplexum ezen kívül azért népszerű a turisták körében, mert egyik szárnyában szent majmok laknak.

A 7,9-es erősségű szombati földrengésben mintegy 2400-an vesztették életüket a legfrissebb adatok szerint. Ez volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A rengés epicentruma Katmandutól mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra, Lamjung közelében volt. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.