Több baja is van az orosz politikának a tizenévesek twerkelésével

A legfelsőbb orosz vezetésben s felfigyeltek egy vidéki tánciskola előadására – megbotránkoztak a produkcióban szereplő lányok mozdulatain.

Egy táncmozdulat, a twerkelés miatt robbant ki botrány az oroszországi Orenburg egyik tánciskolájában. A YouTube-on pár óra alatt a legnézettebb videók közé került az orosz lányok Micimackó és a méhek című januári produkciója, amelyben a tinédzserek terpeszállásban ritmusra fel-le mozgatják a feneküket. A produkcióra, amelyet többen is feltettek az internetre, eddig 23 millióan kattintottak rá.
Twerkbotrány Oroszországban - Szombat reggel

A pornográfnak ítélt előadás miatt vizsgálatot indított az Európa és Ázsia határán fekvő város vezetése, sőt az orosz parlament felsőháza, a föderációs tanács elnöke, Valentina Matvijenko is megszólalt az ügyben. A politikus szerint az előadás nem csak a művészettől áll távol, hanem egyenesen közönséges és ízléstelen, különösen, hogy gyerekek szerepelnek benne. Valentina Matvijenko úgy véli , a felelősség elsősorban a szülőket és az ellenőrző hatóságokat terheli.

A szülők azonban tisztában voltak azzal, mit csinálnak gyerekeik a színpadon – nyilatkozta az orenburgi iskola oktatója, Viktoria Jakovenko. Mint mondta, vannak 18 év alattiak a csoportban, de ők mind szülői beleegyezéssel táncolnak. legyen szó bármilyen stílusról.

A tizenévesek fenékrázásán kívül sokakat az is zavar, hogy a lányok testhez simuló sárga-fekete ruhát viseltek. Ezek az orosz patriotriotizmust szimbolizáló György-szalag színei és ezeket hordják kelet-Ukrajnában a szeparatisták is. Viktoria Jakovenko erre azt mondta, a ruhákat a szülők varrták.

A világraszóló twerkbotrány akár Ukrajnában is kirobbanhatott volna, hiszen nem egészen egy hónappal ezelőtt három lucki táncosnő borzolta a kedélyeket azzal, hogy ukrán nemzeti színű, azaz kék-sárga bikiniben twerkeltek. A feneküket rázó előadók ráadásul a nyugat-ukrajnai település szimbólumának számító vár bejáratánál mutatták be produkciójukat. Igaz, eltérően az orosz esettől, az ukrán Diva Dance Family tagjai már mind huszonévesek.

Horváth Csilla, az első magyarországi twerksuli vezető oktatója  szerint ennél a műfajnál nem is előnyös, ha valaki túl fiatal, mert ebben a korban még nincs meg az a testtudat, ami az ilyen jellegű mozgáshoz szükséges.