Puszta kézzel bontják a romokat Nepálban, óráról órára nő a halottak száma

Már több mint 2500 áldozata van már a nepáli földrengésnek. Puszta kézzel bontják a romokat sok helyen, hátha még találnak túlélőket az összedőlt épületek között. A kórházak megteltek, Nepál nemzetközi segítséget kért. Napközben újabb utórengések okoztak pánikot.

Katmanduban ezrek töltötték az éjszakát a szabad ég alatt. A fővárosban élők nem mertek otthonaikban maradni, inkább a hűvös, időnként esős éjszakát választották. A rémült, szorongó embereken sokat segített egy kis zene. Egy fiatalember azt mondta, a gitár hangja megnyugtatta őket, amitől biztonságban érezték magukat.



Sokan azonban egyáltalán nem aludtak, hajnalig kutattak a romok között túlélők és áldozatok után. Egész éjszaka dolgoztunk, és 15 embert sikerült élve kimenekítenünk a szemközti épületből, van ott  azonban még 50 holttest is – nyilatkozta az egyik mentőmunkás.

Újabb földmozgás volt

A reggeli órákban az utcákat ellepték a hónuk alatt párnákkal és takarókkal közlekedő, láthatóan megviselt emberek, akik mind fedelet kerestek a fejük fölé, mert nem mertek hazamenni. Joggal féltek. Vasárnap délelőtt újabb, 6,7-es erősségű földrengés rázta meg Nepált és Indiát.

Ugyanaz történt, mint szombaton. Nem tudom az erősségét, de nagyon heves volt a mozgás. Az újságok is azt írták, hogy akár 3-4 napig is lehetnek még utórengések – mesélte egy indiai férfi hozzátéve, hogy ő bizony az utcán marad még egy ideig.

A Nepállal szomszédos országokban is szedett áldozatokat a földrengés. Indiában és Bangladesben mintegy 60-an, Tibetben pedig 18-an haltak meg.

Külön tragédia a tragédiában a Mount Everestnél

A földrengés miatt hatalmas lavinák zúdultak le a világ legmagasabb hegyéről. A hó és jég betemette a Mount Everestre készülő sportolók alaptáborát. Legkevesebb 18-an meghaltak.
A Mount Everest 8848 méter magas, sok hegymászó álma, hogy egyszer életében feljusson. Általában május második felében van olyan időjárás, amikor meg lehet próbálni a csúcstámadást. Ezekben a napokban nagyjából ezren már az akklimatitzáció miatt a hegyen vagy a hegy közelében voltak. Köztük magyar mászó is. Az alaptábor több mint 5 ezer méteres magasságban található, amelyet részben maga alá temetett a hatalmas lavina hóval és jégdarabokkal. Legkevesebb 14-en meghaltak, de egyáltalán nem biztos, hogy nincs több áldozat még a hó és az összedőlt sátrak alatt. A jég és a hó nagyrészt a Khumbu-gleccserről zúdult le, amelyen keresztül vezet a csúcsra tartó út. Az aradi mászó, Török Zsolt már nem az alaptáborban, hanem az 1-es táborban élte át a földrengést. Épségben van, csakhogy nem tud lejönni onnan. A lavina ugyanis a Khumbu-gleccserről levitte a serpák által kiépített utat, amelyet most újra meg kellene építeni. Körülbelül 100-an lehetnek fent, ennyi embert helikopterrel nem tudnak lehozni, ezért most azt ajánlották mindenkinek, hogy várjon. Lehet, hogy napokat kell 6000 méteres magasság fölött tölteniük.

Egy autóbusz sérült serpákat szállított Katmanduba. Mindegyiküket abból az alaptáborból hozták, amelyet a szombati lavinaomlás csaknem teljesen elpusztított. Egyikük azt mondta: az 5300 méteren fekvő alaptáborban nem maradt egyetlen ép sátor sem. Még nem tudjuk, hogy pontosan hányan sérültek meg a táborban. A lavina minden sátrat elsodort. Körülbelül 55 embert érintett a baleset – magyarázta a serpa.

A legtöbb információt a közösségi médiából lehet megtudni. Az alaptáborokban ugyanis van térerő vagy műholdas internet, így az ott tartózkodók fényképeket és videókat tudnak feltölteni. Ezekből derült ki az is, hogy a lavina nemcsak havat, hanem köveket is zúdított a táborokra. Egy indiai hegymászó az alaptáborból az első naptól folyamatosan tudósít.

Nagy jégdarabok kezdtek hullani az egyik gleccserről. Nem néz ki túl jól, kicsit félelmetes. Az időjárás nem akar jobbra fordulni, reggel megint havazni kezdett – számolt be Arzsun Vajpaj.

Egy szingapúri tengerbiológus hegymászó úgy írta le a lavinát, mintha hirtelen egy ötvenemeletes ház dőlne rá. Futott előle, de az omlás kétszer is ledöntötte. Felálltam, és nem hittem el, hogy majdnem teljesen sértetlenül hagyott – magyarázta az AFP hírügynökségnek.

Egy amerikai hegymászó, aki kardiológusként dolgozik, azt mesélte, hogy a szeme láttára halt meg az egyik serpa, amikor a lavina hatalmas robajjal zúdult rá a táborra.

Egy nepáli szakács pedig azt mondta, ahogy elkezdődött, már véget is ért az idei mászó szezon. Elmondása alapján a mászó utakat és a létrákat is tönkretette a hóomlás. A 6400 méteren fekvő 1-es táborból most pont ezért nem tudnak lejutni a fennrekedt hegymászók.

A Himalájában a táborokat általában védett helyeken állítják fel. A földrengés utáni lavinaveszély miatt azonban most még mindig veszélyesek.

Segítség külföldről is

Miután Nepál külföldi segítséget kért a mentéshez, az elsőként jelentkező India után Kína egy 62 főből álló kutatócsoportot küldött.

"Pontos mentési tervünk van, logikusan válogattuk össze az egység tagjait, és mindent összeszedtünk, ami kellhet; azonnal nekiláthatunk a mentésnek” – közölte Huo Shufeng, a kínai csapat vezetője.

Indiából már szombaton megérkezett 3 repülőgép több tonna élelmiszerrel és egy 40 fős mentőcsapattal. Az Egyesült Államok egymillió dollár segélyt ígért, és egy katasztrófavédelmi egységet. Segítséget ajánlott fel az Európai Unió, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Norvégia, Franciaország, Monaco és Mexikó, az Orvosok Határok Nélkül Szervezet pedig négy orvoscsoportot küld Nepálba.

Németországból az éjszaka egy önkéntes kutatócsapat is elindul, amely kifejezetten a civil lakosság védelmét látná el. Szállítmányukban víztisztító berendezés, ruhák és orvosi eszközök vannak.

A jelentésekből pontosan tudjuk, hogy rengeteg a sérült, és a romok alatt is sokan vannak, tehát van elég feladatunk – mutatott rá Thomas Laackmann, a Nemzetközi Kutató és Mentőszolgálat vezetője.

Magyarország is segít

A Baptisták speciális mentőcsapata már elindult Nepálba. Akár még a kritikus 72 órán belül a helyszínre érhetnek, és akár a túlélők utáni keresésbe is bekapcsolódhatnak.

Csak a legalapvetőbb egészségügyi felszereléssel, amely egy hátizsákban is elfér; néhány személyes holmival és készpénzzel indultak Nepálba a Baptista Szeretetszolgálat tapasztalt speciális mentősei a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A földrengés sújtotta területen a tervek szerint több mint egy hétig maradnak.

Első lépcsőben az életmentés a cél, hogy a túlélőket megmentsük, kihozzuk a romok alól, orvosi ellátásban részesítsük őket, illetve a sebeiket ellássuk. A második lépés az ivóvíz biztosítása – részletezte Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője.

Az akció vezetője, Pavelcze László szerint nagyon nehéz körülmények között kell majd dolgozniuk. Többször akár a saját testi épségük is veszélybe kerülhet.

"Folyamatos a földmozgás, nemcsak egyre erősebb, hanem erősebb-gyengébb földmozgások vannak. Mindenképpen arra kell felkészülni, hogy további áldozatai lesznek a katasztrófának, és arra, hogy mi magunk is a legkevésbé legyünk veszélyben. A helyi hivatásosokkal, illetve a világ minden részéről érkező mentőcsapatokkal együtt, összehangolva fogjuk a feladatainkat végrehajtani." – magyarázta Pavelcze László.

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatához Egyesült Államokból, Ausztráliából és Japánból is csatlakoznak majd szakértők, akikkel közösen segítik a tragédia túlélőit.

Közben itthon készenlétben áll a Pest Megyei Kutató Mentőszolgálat is. Ha kell, 12 kutyával utaznak a katasztrófa sújtotta térségbe.

Nehéz lesz a mentés

Nepálban most elsősorban gyógyszerekre, kötszerekre és ellátásra van szükség – mondta a Ma reggelben Diószegi Anna Mária, aki sokáig élt Nepálban. Az MTVA munkatársa szerint a mentést nehezíti, hogy hegyvidékről van szó, ráadásul a földrengésben sok kórház is megsemmisült.

Orvosi ellátásra van a legnagyobb szükségük, illetve orvosi felszerelésekre, gyógyszerekre, mert az nincs elég – hívta fel a figyelmet a Sweet Home For Orphanage Foundation nepáli alapítvány főképviselője.

Más segélyszervezetek is segítenek

Itthon más segélyszervezetek is csatlakoztak az összefogáshoz. Az Ökumenikusok például adománygyűjtést szerveznek, a 1353-as szám hívásával 250 forinttal lehet támogatni a károsultakat, és a bankszámlaszámukra is várják a felajánlásokat.

A nepáli földrengés sújtotta gyerekek számára gyűjt adományt az UNICEF Magyarország. A szervezet attól tart, hogy a több mint 2000 ember életét követelő földrengés komoly hatással lesz a gyermekek életkörülményeire, hiszen ők alkotják a nepáli népesség csaknem felét.

Elhagyják az országot a turisták

Közben sorra érkeznek haza a turisták a földrengés sújtotta ázsiai államból. A hegymászó- és túraszezon kellős közepén a becslések szerint 300 ezer külföldi turista tartózkodott az országban.

Van, aki szerencsésen egy lábsérüléssel megúszta a katasztrófát. Éppen ebédelni indultunk a férjemmel, amikor hirtelen elkezdett minden mozogni – számolt be egy kínai turista a rémes pillanatokról; de most már jól érzem magam - tette hozzá.

Több mint egytucatnyi magyar is ott van 

Több mint 30 magyar van Nepálban a katasztrófa sújtotta területen - tudta meg az M1 az Indiában működő konzulátus vezetőjétől. Vasárnap napközben például egy 7 fős magyar túrázó csoportról kaptak bejelentést az egyik családtagtól. Durván 10-15 olyan magyar van, akiről lehet tudni, hogy kint van, de egyelőre nem sikerült felvenni vele a kapcsolatot. A telefonja vagy foglalt, vagy elérhetetlen. Egyelőre azonban senkiről sincs olyan hír, hogy bajba jutott volna.

Segítségre szólított fel a pápa is

Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében arra szólította fel a híveket, hogy imádkozzanak a nepáli földrengés áldozataiért és nyújtsanak segítséget. Imádkozom az áldozatokért, a sérültekért és mindazokért, akik a katasztrófa miatt szenvednek. Támogassuk őket testvéri szolidaritással! – kérte az egyházfő a hívőket.

Nepálban legutóbb 81 éve, 1934-ben volt hasonló erejű földmozgás. Akkor 8500 ember vesztette életét és a Katmandu-völgyben a legtöbb épület romba dőlt.

Megjósolták a katasztrófát?

Bejárta a világsajtót az a hír, hogy néhány nappal ezelőtt Katmanduban egy nemzetközi konferenciát tartottak a földrengésekről. Azt mondták a szakértők, sejtették, hogy lehet egy ilyen katasztrófa.

A földrengéseket persze lehetetlen előrejelezni, de mindenképpen kijelenthető, hogy Nepál és környéke veszélyes hely a földrengések szempontjából. A földkéreg több lemezből áll, amelyek mozognak egymáshoz képest. Nepál éppen az indiai és az eurázsiai lemez találkozásánál van. Ezek egymás felé sodródnak. Ebből keletkezett a Himalája; felgyűrődtek a hegyek. Időnként ezek az iszonyatos erők a két lemez találkozásánál földrengéseket okoznak. Ez történt tegnap Nepálban is.

Kapcsolódó tartalom