Környezettudatos igen, avagy milyen egy zöld esküvő?

Ha a környezettudatosság mellett tettük le a voksot, magától értetődik, hogy életünk minden szegmensében törekszünk erre. Nem lehet ez másként esküvőnkkor sem. Számtalan módon óvhatjuk környezetünket a nagy nap alkalmával is, például a dekoráció vagy az öltözék tudatos, zöld módon történő megválasztásával, amivel nemcsak környezetbaráttá, de igazán egyedivé is varázsolhatjuk az esküvőnket.

A zöld esküvőkön a környezettudatosság jegyében nem csak újrafelhasznált anyagokat kell használni, hanem figyelni kell arra is, hogy helyi gazdák, vállalkozók termékeiből készüljenek az ételek - mondta Kovács Robertina, a green weddinggel is foglalkozó kozepsuli.hu rovatvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Hallgassa meg!

Nemcsak az esküvő lehet zöld, hanem akár az annak helyet adó vendéglátóhely is. A Zöld Szálloda koncepció a környezetbarát üzemeltetés elismerésére irányul. Az ilyen szállodákban ugyanis figyelnek a megfelelő energia-, a víz- és a hulladékgazdálkodásra, illetve tájékoztatják a vendégeket is a környezettudatos viselkedésről. A szobákban dokkolók működnek, amelyekkel áramtalaníthat a vendég, ha elhagyja a helyiséget, így nem működik feleslegesen a klíma és a fűtés. A törölközőket csak akkor cserélik ki, ha azokat a padlóra helyezik, nem igényelve a napi cserét. A környezettudatosság jegyében pedig a szálloda rendezvényein résztvevők akár még fákat is ültethetnek a kertben - fejtette ki Sternóczky Balázs, a Zöld Szálloda címet elnyert Hotel Azúr marketingigazgatója.

Be lehet vonni a násznépet is ezek elkészítésébe, elsősorban sütemények, saláták esetében, vagy a speciális étrendet követők ételeinek kapcsán, amivel pénzt lehet spórolni, így több vendéget lehet meghívni - tette hozzá Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Mivel nehéz előre meghatározni a fogyasztást, ezért meg kell tervezni azt is, hogy mi lesz a felesleges élelmiszerrel, amelyet akár karitatív célokra is fel lehet ajánlani - mutatott rá. Az italok esetében egyre népszerűbb a limonádé és szörp, amelyek felszolgálásával nem termelődik plusz hulladék; ha azonban mégis marad PET palack, az szelektíven kell gyűjteni - fűzte hozzá Kovács Robertina.

Fontos a helyszín kiválasztása is. Ha ugyanis a templom és a vendéglátóhely közel van egymáshoz, gyalogosan is megtehető az út, így a násznép nem szennyezi a környezetet az autókkal - hívta fel a figyelmet.

A menyasszonynak lehetősége van fiatal divattervezők által készített ruhát viselni, ráadásul olyat, amelyet később is hordhat még. Ez azért lényeges, mert a ruhakölcsönzés esetében a ruhatisztítás vegyszerekkel történik, amivel szennyezik a környezetet - emlékeztetett.

A dekorációk készülhetnek újrahasznosított anyagokból - folytatta, a vendégeknek szóló ajándékokat pedig alapítványokkal is el lehet készíttetni, így az befektetett pénz biztosan jó helyre kerül.

A szociális érzékenység nagyon fontos, empatikusnak kell lenni mások iránt, és előrelátóan kell cselekedni, hisz nem foszthatjuk meg a jövő generációját sem attól, hogy a szükségleteit ki tudja majd elégíteni - húzta alá Kovács Robertina.