Az MSZP Lázár külföldi útjairól kérdez

Az MSZP továbbra is tájékoztatást vár a kancelláriaminiszter korábbi külföldi utazásainak céljairól és megszervezésének körülményeiről – közölte Demeter Márta képviselő, aki felszólította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, ne falazzon minisztertársának, engedjen betekintést számára a Lázár János angliai útjával kapcsolatos minősített iratba. .

Emlékeztetett arra, az újságírók által indított perben napvilágra került, hogy Lázár János londoni kiküldetéséről készült ilyen irat. Ezért fordult Szijjártó Péterhez, hogy számára, mint országgyűlési képviselőnek biztosítson betekintést a dokumentumba, de ezt a külügyminiszter szerinte "hibás és tájékozatlanságra utaló indokokkal" elutasította.

Amennyiben a kéréseiknek a miniszterek nem tesznek eleget, az tovább erősítheti a gyanút, hogy az utazások nem közérdeket és nem is nemzetbiztonsági érdekeket, hanem esetleg magán-, vagy üzleti érdekeket szolgálhattak - mondta a szocialista politikus. Demeter Márta szerint felmerülhet a kérdés, lehet hogy olyan információkat próbálnak meg eltitkolni, melyek napvilágra kerülése akár az Orbán-kormány bukását is okozhatná.

A képviselő a sajtótájékoztatón az újságíróknak kiosztotta Lázár János angliai, olaszországi és svájci utazásaival kapcsolatban már korábban - írásban, illetve szóban - feltett kérdéseit. Ezekben egyebek mellett arra vár választ, hogy az utazások során keletkeztek-e minősített adatok, illetve nemzetbiztonsági szempontból érzékeny információk, és ha igen, akkor azok milyen minősítési szintet kaptak.

Demeter Márta az ügy előzményeit felidézve arról beszélt, hogy még tavaly májusban az origo.hu számolt be Lázár János 2012. és 2013. évi útjairól; később a miniszter azok költségeit visszafizette a költségvetésbe. Szavai szerint a közvélemény azóta sem kapott választ arra, mi célt szolgáltak ezek a drága állami utazások. Véleménye szerint Lázár János még egy első-, és másodfokon elvesztett pert is inkább vállalt, hogy minél később, vagy egyáltalán ne kelljen számot adnia külföldi tartózkodásának a részleteiről.

Emlékeztetett arra is, Lázár János azzal utasította el a kérdéseit, hogy az utazások a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatal tevékenységével állnak összefüggésben, így azokról biztonsági okokból nem adhat tájékoztatást. Szerinte azonban a miniszter érvelése hibás, mert kérdései mindegyike nyilvános adatra vonatkozik, így azok megválaszolása nem veszélyeztethet sem nemzetbiztonsági érdeket, sem pedig az Információs Hivatal alkotmányos feladatainak ellátását.

Arra hívta fel a figyelmet, mindezek fényében meglepő, hogy Lázár János még arra sem volt hajlandó válaszolni, keletkeztek-e minősített adatok az utazásokkal összefüggésében, illetve azok szervezésébe és lebonyolításába bevonták-e a nemzetbiztonsági szolgálatokat.