Zugló nemet mondott az új épületekre

A zuglói képviselő-testület nem támogatja a budapesti Városligetbe tervezett új épületek megépítését, csak a meglévők felújítását. A testület csütörtökön határozatban foglalt állást a fejlesztésről. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa sajnálatosnak tartja, hogy a zuglói képviselők politikai megfontolások alapján hoztak határozatot.

Karácsony Gergely (PM), a XIV. kerület polgármestere az ülést követően azt mondta az MTI-nek: a 12 igen és 8 nem szavazattal elfogadott dokumentumban rögzítették, hogy támogatják a Ligetben a meglévő épületek felújítását, a közlekedés átszervezését, a park rendbetételét, de ellenzik az új épületek megépítését.

A polgármester kifogásolta, hogy a kormány eddig a megkérdezésük nélkül hozott döntéseket. Hozzátette: bár mostani határozatuk jogilag nem kötelezi a kormányt, politikai jelentősége van, hogy kifejtették, mit gondolnak.

Tájékoztatása szerint a testületi ülésen részt vett Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, de nem tudta meggyőzni a képviselők többségét arról, hogy az új múzeumi épületek "bezsúfolása" nem eredményezné a terület jellegének erőteljes megváltozását, és hogy javítaná a zuglóiak életminőségét.

Karácsony Gergely kitért rá: a fejlesztéseknek más zuglói területeken - például Rákosrendezőn - örülnének, úgy tartják, hogy a Városligetnek zöld szabadidős övezetnek kell maradnia.

A Petőfi Csarnokot illetően a kerület vezetője jelezte, hogy az annak helyére tervezett grandiózus épületeket elutasítják, más létesítményt vagy a felújítást elfogadhatónak tartják.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-hez eljuttatott reagálásában sajnálatosnak tartja, hogy a zuglói képviselő-testület "politikai megfontolások alapján hozta meg a Városligettel kapcsolatos politikai nyilatkozatát, és elutasította azt a felvetését, hogy a Városliget zöldterületi fejlesztéseiről szakmai érvek alapján szóló vita folyjon".

A közlemény szerint a miniszteri biztos az ülésen javasolta, hogy egy héttel halasszák el a döntést a Városligetről szóló előterjesztésről, és ez alatt a zuglói polgármesteri hivatal szakértői a Városliget Zrt. szakértőivel együtt tekintsék át a zöldterület fejlesztésével kapcsolatos adatokat és tényeket, azok alapján "egyértelműen világossá válhat a képviselő-testület számára, hogy a Városligetben a Liget Projekt eredményeképpen a zöldterület nőni és gazdagodni fog".

Baán László szerint "a tények szakmai alapú áttekintése alapján egyértelmű lehetett volna a helyi képviselők számára is, hogy a ma elfogadott előterjesztés kiindulópontja - miszerint a Liget zöldfelülete a fejlesztéseket követően csökkenne - egyértelműen nem igaz".

A közlemény emlékeztet rá, hogy a Liget Budapest projektnek köszönhetően a jelenlegi 60-ról - több tízezer négyzetméternyi új felülettel - 65 százalékra nő a Városliget zöldfelületének aránya és mindez úgy fog megvalósulni, hogy az évtizedek óta lepusztult növényállomány is megújul.