Terrorellenes együttműködésről határoztak az Ázsia-Afrika csúcson

Terrorellenes együttműködésről határoztak az indonéz fővárosban csütörtökön lezárult Ázsia-Afrika csúcstalálkozó résztvevői - derült ki a felek által elfogadott zárónyilatkozatból.

A dokumentum aláírói abban állapodtak meg, hogy fellépnek a szélsőségesség és az internet terrorista célokra történő felhasználása ellen, valamint megpróbálják elvágni a terrorszervezetek finanszírozásának útvonalait.

"Mindannyian elítéljük a vallás nevében elkövetett szélsőséges és terrorista tetteket, a kultúrák és a vallások közötti párbeszédet támogatjuk" - hangsúlyozta záróbeszédében Joko Widodo indonéz elnök.

A Jakartában rendezett csúcstalálkozón 109 ázsiai és afrikai ország vett részt, a tanácskozáson többek között megjelent Abe Sindzó japán kormányfő és Hszi Csin-ping kínai, Haszan Róháni iráni, valamint Robert Mugabe zimbabwei elnök.

A résztvevők emellett az ENSZ, és különösképpen a Biztonsági Tanács mielőbbi átalakítására szólítottak fel, hogy a két fejlődő kontinens a jelenleginél nagyobb arányban képviseltethesse magát a szervezetben.