Hetedszer adják át a Bolyai-díjat

Immár hetedik alkalommal adják át a Bolyai-díjat a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréseként.

A mindenkori köztársasági elnök vezetésével működő díjbizottság idén ismét odaítéli a százezer euró díjazású elismerést, amelyet május 17-én a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) nyújtanak át - olvasható a Bolyai-díj Alapítvány MTI-nek eljuttatott közleményben.

Az első Bolyai-díjat 15 évvel ezelőtt ítélték oda. Alapítói támogatni kívánták a kiemelkedő tudományos teljesítményt, hogy Magyarország gazdasági versenyképességét erősítsék - áll a közleményben.

Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint a Bolyai-díj a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy saját területén mindegyik díjazott nagykövete lett a magyar tudománynak, ebben az alapítvány is segítségükre van, hiszen azon munkálkodnak, hogy a médiában minél többször kaphassanak szót szakterületüket "népszerűsítve" - idézte a közlemény a rektor szavait.

"A díj mélyen beágyazódott a tudományos közéletbe. Ennek egyik alapvető feltétele az volt, hogy a díjbizottság valóban a tudomány általánosan elismert és elfogadott képviselőiből álljon, és döntései egyöntetűen elfogadottá váljanak" - fejtette ki Szabó Gábor.

Az első Bolyai-díjat az MTA jelenlegi alelnöke, Freund Tamás neurobiológus kapta, őt követte Roska Tamás informatikus, Bor Zsolt fizikus, Lovász László matematikus, Ritoók Zsigmond ókorkutató, Perczel András vegyész, valamint Nusser Zoltán neurobiológus.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre azért, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, valamint magyar származású tudóst díjazzanak, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, a fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén - írja az alapítvány honlapja.

Az elismerés tudományterülethez nem köthető, egy 15 tagú független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök. Idén a T-Systems Magyarország is a kezdeményezés mellé állt. A vállalat vezérigazgatója, Rékasi Tibor elmondta: "Vezető magyar infokommunikációs szolgáltatóként kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy támogassunk minden olyan kezdeményezést, amely méltó módon ismeri el a jövőnket megkönnyítő tudományos teljesítményeket. A magyar tudástőke itthon tartásának a megfelelő elismerés lehet az egyik legerősebb alapja."

A 2015-ös Bolyai-díjat az eddigi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyesen adja át az MTA épületében Áder János köztársasági elnök május 17-én.