Szíria elnöke elismerte a Hezbollah részvételét a harcokban, Iránét viszont tagadja

Bassár el-Aszad szíriai elnök hétfő este egy interjúban elismerte, hogy az országában zajló fegyveres konfliktus rendezésére tett erőfeszítéseinek keretében "meghívta" a libanoni síita radikális Hezbollah szervezetet, tagadta viszont, hogy iráni erők is harcolnának szíriai földön.

Aszad a France 2 francia televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, egyetlen országnak sincs joga beavatkoznia Szíriában anélkül, hogy a vezetők odahívnák. Iránt nem hívták, és nem is küldött csapatokat - szögezte le az elnök, hozzátéve, hogy parancsnokok és tisztek viszont "jönnek-mennek a két ország között, megfelelően a régóta tartó együttműködésnek".

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet - amely rendszeresen közöl információkat a szíriai harci helyzetről - korábban arról számolt be, hogy az iráni elithadsereg, a Köztársasági Gárda is segíti a szír kormányhadsereg és a Hezbollah műveleteit Szíria déli részében.

Bassár el-Aszad azt is megerősítette, hogy a szír és a francia hírszerzés között nem szűnt meg a kapcsolat, annak ellenére, hogy a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat megszakították. Azt mondta, hogy a szíriai fél találkozókat folytatott a francia titkosszolgálat illetékeseivel, de folyamatos együttműködésről, információcseréről nem lehet beszélni.

Szíriában négy éve tart a belháború a kormány fegyveres ellenzéke és az állami hadsereg között. A harcoknak becslések szerint mintegy 220 ezer halálos áldozatuk van, és ennek egyharmada civil.