Óriási olajágazati vállalategyesüléseket vár a Lukoil vezetője

A Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajcég vezetője hatalmas vállalategyesüléseket és felvásárlásokat vár a közeli jövőben az olajágazatban.

Vagit Alekperov egy houstoni konferencián azt mondta, hogy a kőolaj árcsökkenése már a közeljövőben jelentősen átalakítja a globális olajágazat szerkezetét, gyakran hallani majd híreket vállalati egyesülésekről és felvásárlásokról. Az orosz vállalatvezető konkrét cégeket nem említett, és arról sem beszélt, vajon a Lukoil részese lesz-e ennek a várható folyamatnak.

Ahogy Vagit Alekperov fogalmazott, az első fecske a Royal Dutch Shell brit-holland olajipari cég, amely baráti felvásárlási ajánlatot tett kisebb riválisára, a BG Group brit multinacionális vállalatra április elején.

A múlt évszázad utolsó éveiben az alacsony olajár nagy vállalatfelvásárlási és egyesülési hullámot indított el -emlékeztetett a Lukoil vezetője. 1998 és 2002 között a BP, a Chevron, az Exxon és a Total jelentős terjeszkedésbe fogott felvásárlások és egyesülések révén.