Nyár végén nevet vált a Napi Gazdaság

Úgy indult a lap, ahogy szerettük volna – jelentette ki Csermely Péter, a Magyar Nemzet volt főszerkesztő-helyettese, a Napi Gazdaság új főszerkesztője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mint mondta: tegnap tartottak egy értekezletet a szerkesztőségben, bemutatták az új kollégákat, ismertették a lap céljait, aztán elkezdtek dolgozni.

A Napi Gazdaság egy gazdasági szakújság volt, ez a történet bizonyos mértékben tegnap véget ért, de egy erős gazdasági gerincet, tartalmat meg szeretnének őrizni, mert az fontos érték. Emellett azonban közéleti napilappá kívánják bővíteni az újságot. Ennek a csúcspontja az lesz, hogy új nevet is kap majd az orgánum – árulta el.

Az újság konzervatív, polgári, mérsékelten jobboldali, és vállaltan kormánypárti napilap lesz – szögezte le. Emlékeztetett arra, hogy vezetőtársaival bő két  hónapja azért álltak fel, mert nem akartak rálépni arra az útra, amit a Magyar Nemzet tulajdonosa kijelölt. Ezt azóta sok kolléga így gondolta, és követte őket. Reményeik szerint pedig a Magyar Nemzet olvasói is hasonlóan tesznek.
Csermely Péter a 180 percben

A függetlenség körül szerinte egy nagyon furcsa körtánc alakult ki az elmúlt 25 évben a magyar médiában. Azok az emberek, médiumok, amelyek a leghangosabban kiabálták, hogy függetlenek, ők álltak a legnyilvánvalóbban egy-egy párt, vagy csoport érdekszolgálatában. Ez talán szemérmesség, talán képmutatás. Nincs ennek értelme. A világ minden táján teljesen természetes, ha egy újság felvállalja, hogy az, ami – érvelt Csermely Péter.

Egyértelművé tette: az alapvető értékeik megegyeznek azokkal az értékekkel, amelyeket ez a kormány vall. Ebből azonban az már nem következik, hogy egy-egy intézkedést ne lehetne kritizálni.

Beszélt arról is, hogy a rövid távú céljuk az átalakulás. Ezt a folyamatot a nyár végéig szeretnék befejezni. Az átalakulás „megkoronázása” lesz, hogy új lapnevet választanak.

Arra a kérdésre, hogyan tervezik megszólítani a vidéket, azt mondta: ugyanúgy, mint a fővárost, azt írják, amit gondolnak minden egyes témáról.

Arra a felvetésre, hogy sokak szerint az új Napi Gazdaság lesz a Magyar Nemzet, Csermely Péter az M1 Ma reggel című műsorában úgy reagált: szép dolog nagyra törő terveket szövögetni, de hasznosabb, ha az ember a realitások talaján marad. Mi egyelőre a magunk helyét, hangját, olvasóit szeretnénk megtalálni, nem pedig másokét – hangoztatta.