Négy év letöltendőt kapott az ereklyerabló

Vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék egy férfit, aki többek között a nagykanizsai zsinagóga udvarán álló emlékműről is ellopta a bronzelemeket - tájékoztatta a törvényszék a jogerős ítéletről kedden az MTI-t.

Az ügyben elsőrendű vádlottként szereplő férfi társaival 2012 júliusában a nagykanizsai zsinagóga udvarán álló emlékműről eltulajdonította, majd feldarabolta a bronzból készült hétágú, mintegy 1,5 méter magas menóra gyertyatartót. Az így nyert bronzot leadták a fémkereskedésben, a nemesfémért kapott pénzt pedig elosztották.

A vádlottak 2012 májusa és 2013 januárja között alagsori tárolókat fosztottak ki és több nagykanizsai épületről - köztük a Vasemberház ereszcsatornájáról, az Erzsébet téri bank tetőszerkezetéről - is ellopták a rézelemeket. Több házról a burkolatlemezt, az ereszcsatornát, a korlátot vitték el, ezeket később a helyi fémkereskedésben adtak el.

Az elsőrendű vádlott barátnőjével betört két kanizsai étterembe is, ahonnan a használati tárgyakat - mosogatót, csapokat, asztalt - vitték el.

Nagykanizsai Járásbíróság első fokon tavaly novemberben hozott ítéletében az elsőrendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte. A másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék kedden hozott jogerős ítéletében a börtönbüntetés időtartamát négy évre súlyosbította.

Az indokolásban elhangzott: a vádlott többszörös visszaesőként követte el a cselekményeket. Súlyosbító körülményként mérlegelték azt is, hogy a férfi a feltételes szabadságra bocsátás és lakhelyelhagyási tilalom ideje alatt is követett el a bűncselekményeket.