Másodszor is hatályon kívül helyezte a bíróság egy gyilkos felmentő ítéletét

A 48 éves férfinak azért kellett bíróság elé állnia, mert az ügyészség szerint 2012 májusában Kaposváron konyhakéssel megölte volt szállásadóját, majd elvette a 72 éves asszony pénzét.

Másodszor helyezte hatályon kívül az első fokú ítéletet és rendelt el új eljárást a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a férfinak az ügyében, akit felmentettek az emberölés vádja alól.

A 48 éves férfinak azért kellett bíróság elé állnia, mert az ügyészség szerint 2012. május 25-én Kaposváron konyhakéssel megölte volt szállásadóját, majd elvette a 72 éves asszony pénzét.

A férfi körme alatt megtalálták ugyan az áldozat DNS-ét, a gyilkos eszközön pedig a sajátját, de mivel a rendőrség nem készített jegyzőkönyvet a mintavételről, az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék ezeket kizárta a bizonyítékok köréből, és a bűntettet tagadó vádlottat felmentette.

A másodfokon eljáró táblabíróság azonban hatályon kívül helyezte a döntést és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. Úgy találta, hogy a bíróság eljárási szabályokat sértett, döntése megalapozatlan volt, a hemogenetikai szakértői véleményt tévesen zárta ki a bizonyítékok köréből. A tábla szerint a mintavétel törvényesen, a vádlott jogainak korlátozása nélkül zajlott, a rendőrség pedig a jegyzőkönyvkészítés elmulasztásával nem jogszabály, hanem csak saját belső eljárási rendje ellen vétett. A mintavétel helyszíne, időpontja és az azt végzők személye így is megállapítható - mondta ki a másodfokú bíróság.

Az új eljárásban a Kaposvári Törvényszék bizonyítottság hiányában ismét felmentette a vádlottat. A táblabíróság szerint azonban az első fok nem tett eleget maradéktalanul indoklási kötelezettségének, ez az ítélete is megalapozatlan, ezért hatályon kívül helyezte.

Az új első fokú eljárást a Pécsi Törvényszék folytatja le.