Ma 89 éves II. Erzsébet, aki imád fotózni és aranylemeze is van

Erzsébet királynő születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk pár érdekességet, amelyek nem szerepelnek róla a tankönyvekben.

Ez nem egy átlagos áprilisi nap, ugyanis a brit királynő ma ünnepli 89. születésnapját. Amíg az angolok azon izgulnak, hogy Katalin második gyermeke vajon ugyanezen a napon születik-e majd, addig a Hello magazin néhány kevésbé ismert tényt hozott nyilvánosságra a királynő életéből

II. Erzsébet 89 éves


1. Erzsébet a Burton utcában született, Londonban, 1929. április 21-én, hajnali 2.40-kor. Erzsébetet négy héttel később keresztelték meg, a Buckingham-palota kápolnájában.

2. Erzsébet 1947-ben ment férjhez Fülöphöz a londoni Westminster apátságban, később unokája, Vilmos, ugyanott vette feleségül Katalint.

3. 1953. június 2-i koronázása volt az első esemény, amit élőben közvetített a televízió.

4. Férjével ők voltak az első királyi pár, amely bevezette a "királyi látogatásokat", különféle országokat, városokat kerestek fel. Ez a hagyomány azóta is szerves része az uralkodói család mindennapjainak.

5. A Party at the Palace fesztivállal a királynő lett az első a családban, akinek aranylemeze lett a koncerten felvett hanganyag eladásaiból.

6. Erzsébet jól bánik alkalmazottaival, karácsonykor mindenkinek jár a tradicionális karácsonyi puding és egy kis ajándék is az édesség mellé.

7. Kora ellenére a királynő nincs elmaradva a mai kommunikációs trendekkel. Tavaly első Twitter-üzenetét is elküldte, melyben egy múzeumba invitálja az embereket.

8 . Erzsébetnek van hobbija, amelynek szabad idejében a mai napig hódol. Ez nem más, mint a fotózás.

9. Királynői teendői közé tartozik a parlament megnyitása, amit uralkodása alatt csak kétszer mulasztott el. Mind a kétszer terhessége miatt maradt távolt az ülésmegnyitótól.

10. Uralkodói címének teljes neve: II. Erzsébet, Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője.