Lett uniós elnökség: a bizottsági javaslat jó alap egy átfogó stratégiához

Az Európai Bizottság által hétfőn ismertetett tízpontos terv megfelelő alap egy átfogó stratégiához a migráció kezelésére - vélekedett az EU közösségi ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követően kedden Edgars Rinkevics, a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Lettország külügyminisztere.

A miniszter egyetértett azzal, hogy szükség van az embercsempészek elleni fellépésre, a jelenlegi tengeri műveletek megerősítésére, valamint az unión kívüli országokkal való szorosabb együttműködésre.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón arra az álláspontra helyezkedett, hogy a terv minden kérdést megválaszolt, amelyet az Európai Tanács elnöke felvetett, ezért jó vitaalap az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács számára. Donald Tusk hétfőn döntött úgy, hogy a Földközi-tengeren kialakult migrációs válság miatt csütörtökre rendkívüli uniós csúcsot hív össze. "Ne kerülgessük a forró kását. A tagállamoknak neki kell veselkedniük és olyan döntéseket és világos intézkedéseket kell hozniuk, amelyek lehetővé teszik, hogy az Európai Unió tagállamain és intézményein keresztül reagálni tudjon erre az óriási kihívásra és emberi tragédiára, amely a Földközi-tengeren van kibontakozóban" - húzta alá a korábbi holland külügyminiszter.

Magyarországot Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára képviselte a megbeszéléseken, amelyeket követően magyar újságíróknak telefonon elmondta: az európai vezetőknek hiteles politikai választ kell adniuk a problémára, amelynek okai nem Európában, hanem a kontinensen kívül keresendők, ott, ahol olyan helyzet alakul ki, hogy emberek százezrei kénytelenek elhagyni otthonaikat.

Az államtitkár kiemelte, hogy olyan folyamatokat kell támogatni, amelyek politikai, gazdasági stabilitást és biztonságot teremtenek. Rámutatott, ennek egyik eleme az is, hogy Magyarország részt vesz az Iszlám Állam elleni katonai akcióban.

Az államtitkár arra az álláspontra helyezkedett, hogy meg kell találni azt a megoldást, amellyel mind a 28 uniós tagállam egyetért, és meg kell szólítani azokat a partnerországokat, amelyek képesek és készek az együttműködésre. "Líbiában nagyon nehéz beazonosítani azt a partnert, amely egyáltalán az államiság jegyeit olyan erősen magán viseli, hogy együtt tudjon működni velünk. Támogatunk minden olyan líbiai politikai erőt, amely az ország stabilitásához hozzájárul" - fogalmazott Takács Szabolcs.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár is az embercsempészek elleni fellépésben látja a Földközi-tengeren az életüket kockáztatók megmentésének kulcsát. "Mindenekelőtt azt kell megakadályozni, hogy olyan szállítóeszközzel induljanak útnak, amely nagy eséllyel a halálba viszi őket" - magyarázta Takács Szabolcs, hangsúlyozva, hogy a kérdés összetett, továbbá politikai és társadalmi problémákat feszeget. A politikus szerint arra is megoldást kell találni, hogy az európai menekültrendszer hogyan tudja kezelni azokat, akik partot érnek.

Takács Szabolcs emlékeztetett, hogy bár most a hangsúly a földközi-tengeri migrációs nyomáson van, amelynek leginkább a déli uniós tagállamok vannak kitéve, Magyarország ugyanúgy szembesül a szárazföldön, a Nyugat-Balkánon keresztül érkező menekültáradattal.

A tanácskozáson a radikalizálódás kérdéséről is szó esett, amivel kapcsolatban Rinkevics arra az álláspontra helyezkedett, hogy a problémát komplex módon kell kezelni.

Takács Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy a problémára a halálos áldozatokat követelő terrorcselekmények hívták fel a figyelmet. Mint mondta: a szélsőségesség valamilyen formában minden uniós tagállamban jelen van. "Súlyos problémája ez az EU-nak" - fogalmazott az államtitkár, amellett foglalva állást, hogy a kérdés különféle válaszokat igényel, de közös intézmények létrehozhatók a radikalizálódás okainak beazonosítására és a prevenció érdekében. Takács Szabolcs szerint fontos, hogy ez a kérdés a következő időszakban napirenden maradjon.

Timmermans a sajtótájékoztatón kerek perec kijelentette, hogy az EU-ban nincs helye sem megelégedettségnek, sem toleranciának, ha a radikalizálódásról van szó. A holland politikus elmondta, hogy szerinte a radikalizálódás felszámolása csak a diszkrimináció megszüntetésével együtt lehetséges. "Meg kell győződnünk arról, hogy az Európai Unióban egyetlen csoport sem szorul ki az európai társadalomból" - hangoztatta Timmermans, majd hozzáfűzte: az EU léte, fejlődése, gyarapodása akkor lehetséges, ha mindenkinek van benne helye.

Ám ha egyes csoportokat, még ha apró kisebbségeket is kiszorítanak belőle, szenvedés és széthullás vár rá - tette hozzá.