Lendületet adott a világgazdaságnak a csökkenő olajár

Komoly lendületet adott a világgazdaság növekedésének az olajárak zuhanása, a továbbiakban azonban már a nyersolaj valamelyes drágulása várható - jósolták kedden ismertetett új globális előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport iparági szakértőinek számításai szerint az olajárak eddigi csökkenése 1700 milliárd dollárral növelte a világgazdaságban a háztartások vásárlóerejét; ez a globális hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékával egyenlő.

A JP Morgan várakozása szerint ez az idén 0,5 százalékot adhat hozzá a globális GDP-értékhez. A ház szerint az egyes világgazdasági térségeken belül azonban jelentősek az eltérések, és az elmúlt időszak olajár-dinamikája tovább szűkítheti a növekedési rést a fejlett és a felzárkózó régiók között.

A JP Morgan szakelemzői a fejlett ipari térségben az idén átlagosan 2 százalékos, a feltörekvő gazdaságokban 3,6 százalékos gazdasági növekedést várnak, hangsúlyozva, hogy legutóbb az 1990-es évtizedben volt ilyen szűk különbség a két csoport növekedési ütemei között.

Jóllehet a nettó olajimportőr gazdaságok Ázsia felzárkózó térségének hozzávetőleg a 89 százalékát adják, az alacsony olajárak növekedési hozadéka azonban e térségben mégis korlátozott, tekintettel a kínai növekedés meredek lassulására - áll a cég keddi elemzésében.

A JP Morgan közgazdászai az európai, közel-keleti és afrikai feltörekvő térségben átlagosan mindössze 0,9 százalékos idei egész évi növekedést valószínűsítenek, mindenekelőtt azért, mert várakozásuk szerint az orosz GDP-érték az idén 4 százalékkal zuhan, és ez semlegesíti az olyan nagy nettó olajimportőr gazdaságokban várható javulást, mint Dél-Afrika vagy Törökország.

A ház előrejelzése szerint ráadásul a nyersolaj világpiaci ára most már stabilizálódott, a középtávú kilátások pedig az év eleje óta egyértelműen a drágulás felé mozdultak el.

A JP Morgan szakelemzői a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta esetében 2015-re 59 dolláros, 2016-ra 62 dolláros, az amerikai alaptípus, a West Texas Intermediate (WTI) esetében 52, illetve 54 dolláros hordónkénti olajárat várnak. A ház szerint az olajpiac kiegyensúlyozódása a második negyedévben várhatóan felgyorsul, tekintettel arra, hogy az amerikai kitermelő cégek a vártnál nagyobb mértékben csökkentették beruházási előirányzataikat, az aktív amerikai kitermelő egységek száma pedig példátlan mértékben visszaesett, hozzájárulva az OPEC-en kívüli termelőktől érkező kínálat gyors ütemű szűküléséhez, így az olajár-várakozások emelkedéséhez is.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor jelentős akadályok is lesznek az olajárak felfelé vezető útja előtt. Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai kedden összeállított tanulmányukban az olajárakat potenciálisan visszafogó tényezők közé sorolták, hogy az amerikai kínálat meglehetősen gyorsan fellendülhet éppen az olajárak már megindult emelkedésének hatására. Ráadásul az OPEC-kínálat már most is bővül, jóllehet az Iránnal szembeni nyugati szankciók enyhítéséből eredő potenciális kínálati többlet még meg sem jelent a piacon.

Mindemellett a globális pénzügyi környezet is hamarosan ismét romlásnak indulhat, főleg akkor, ha a görög adósságválság eszkalálódása miatt gyengül a globális kockázatvállalási készség, és ez nyomást gyakorol az ipari nyersanyagok, köztük az olaj árfolyamára - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház mindezt egybevetve 2017 végére is csak 70 dolláros hordónkénti világpiaci olajárral számol. A Capital Economics szakértői szerint az olajárak - legalábbis a Brent esetében - már három hónappal ezelőtt elérték mélypontjukat, de várhatóan a továbbiakban is elég alacsonyan maradnak ahhoz, hogy tisztes hajtóerőt adjanak a világgazdasági növekedésnek.