Hosszú életük lehet a vámpír tintahalaknak

Eleddig még senki sem figyelte meg a vámpír tintahal párosodását természetes környezetében, de egy új kutatás azt sugallja, hogy a mélytengeri élőlény szaporodási stratégiája révén elkülönül a többi fejlábútól.

Míg a legtöbb nőstény kalmár és polip egyetlen reprodukciós ciklust él meg pusztulása előtt, a vámpír tintahal több tucat peteérési cikluson esik át élete folyamán. A felfedezés azt sugallja, hogy a faj jó néhány évvel hosszabb élettartamot tudhat magáénak, mint a part közelében élő tintahalak és polipok.

A párosodás folyamán a hím tintahal átadja a nősténynek az úgynevezett spermatofórát (a hímivarsejtek egyfajta „csomagja”), amely valamiképpen aktívvá válik, amint a nőstény készen áll a peték lerakására - mondja Henk-Jan Hoving, a kieli GEOMAR Helmholtz Óceánkutató Központ szakembere. A kutatók nem sok részletet tudnak arról, hogyan működik ez a folyamat a vámpír tintahalnál, mivel párosodásukat sosem sikerült megfigyelni.

Mindezt orvosolandó, Hoving és csapata több mint 40 példány petefészkét vette szemügyre. (A példányokat a hatvanas-hetvenes évek óta alkoholban tárolják a Santa Barbara-i Természettudományi Múzeumban.) Bizonyítékot találtak arra, hogy a nőstények legtöbbje már rakott le petéket, de képes volt még többet termelni.

Közönséges polip. (Fotó: AFP)

Illusztráció - Közönséges polip. (Fotó: AFP)



A vizsgálat során szemügyre vett legfejlettebb nőstény - csupán 448 grammot nyomott és 10 centiméteres volt - legalább 3800 petét rakott le halála előtt, ennek ellenére további 6500 életképes, fejletlen petesejt várakozott testében a későbbi utódnemzésre. Ha átlagosan 100 pete van egy „fészekaljában”, akkor ez a nőstény legalább 38-szor rakott le petéket, és további 65 ilyen eseményre készült fel. A számok alapján a kutatók úgy hiszik, a vámpír tintahalak kifejlett kora mintegy nyolc évig tart, teljes élettartamuk pedig ennél is hosszabb. A legtöbb tintahal és polip mindeközben életében csak egyszer rak le petéket, és egy-két évnél nem él tovább.

„Ha valóban hosszabb ideig élnek, tudnunk kell róla, mivel a kor és az élettartam nagyon fontos paraméter egy ökoszisztéma működésének megismeréséhez" - magyarázza Hoving. Úgy véli, a többszöri szaporodási ciklus még illeszkedhet is a vámpír tintahal lomha életviteléhez.

Tudományos neve Vampyroteuthis infernalis avagy pokolbéli vámpír tintahal, ennek ellenére viselkedése korántsem fenyegető. A faj egyedei a tengerfelszín alatt mintegy 3000 méteres mélységben, az alacsony oxigéntartalmú, hideg, sötét vízben sodródnak. Anyagcsereütemük lassú, és alacsony kalóriatartalmú táplálékot fogyasztanak, főleg az úgynevezett „tengeri havat”, avagy a vízoszlopban lesüllyedő szerves törmeléket.

A kutatás nem az első, mely bizonyítékot talál rá, hogy a mélytengeri fejlábúak hosszabb ideig élhetnek a part közelében élő rokonoknál. Tavaly egy kutatócsoport Kalifornia partjainál figyelt meg egy mélytengeri polipot, amely 53 hónapon át őrizte petéit, vagyis a polipok átlag élettartamánál jóval tovább.

Az új eredményekről a Current Biology folyóirat számolt be.