Halálos áldozatokat szedett a vihar Ausztráliában

Heves vihar söpört végig Ausztrália délkeleti részén, lakóépületeket rombolt le, árvizet idézett elő, s ez utóbbi három ember halálát okozhatta - közölték helyi tisztviselők kedden.

Hétfő óta tart a rendkívüli időjárás az ausztrál nagyvárosban, Sydneyben és Új-Dél-Wales állam egyes részein. A vihar helyenként 30 centiméternyi esőt zúdított a térségre, miközben óránként száz kilométeres széllökések voltak.

Az emberek járműveikben vagy lakóházaikban ragadtak, de volt olyanok is, akik az épületek tetejére menekültek az áradás elől. A katasztrófavédelem mintegy 4500 telefonhívást kapott, dolgozói félszáz embert mentettek ki a megáradt területekről - mondta Mike Baird, Új-Dél-Wales kormányfője.

Vihar Ausztráliában


A legsúlyosabb helyzet Dungog településen, Sydneytől mintegy 200 kilométerrel északra alakult ki, ahol három ember - két férfi és egy nő - holttestére bukkantak, s az ár legalább egy lakóépületet elsodort. A rendkívül erős szél leszaggatta a távvezetékek kábeleit, feltépte és elsodorta a házak tetejét, fákat csavart ki tövestül, amelyek azután házakra zuhantak. Mintegy kétszázezer épület maradt áram nélkül.

Az óriási hullámok miatt a nyílt vízen kényszerült vesztegelni a Carnival Cruise Lines hajótársaság egyik kirándulóhajója, mert a hatóságok lezárták Sydney kikötőjét minden kereskedelmi vízi jármű előtt.