Folytatódik az IBM kínos futama

Az IBM mélyrepülése három éve tart: most is többet vártak tőle a piaci elemzők és a befektetők. A mostani a tizenkettedik negyedév volt, amikor romló adatokról számolt be negyedéves jelentésében.

A március végével zárult idei első három hónapban 2,33 milliárd dollárra mérséklődött a technológiai cég nyeresége az egy évvel korábbi 2,38 milliárd dollárról. A részvényarányos eredmény eközben 2,29 dollárról 2,35 dollárra nőtt, ami annak a következménye, hogy kevesebb részvény volt a piacon az egy évvel korábbihoz képest.

A cég bevétele 22,2 milliárd dollárról 19,6 milliárd dollárra zsugorodott. A bevétel ezzel már három éve, a tizenkettedik egymást követő negyedévben csökkent.

Egy férfi kipróbálja az IBM Watson számítógépét a hannoveri CeBIT megnyitóünnepsége után, 2011. február 28-án. A világ legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvásárának idei vendége, Törökország. A CeBIT március 5-éig tart nyitva. (MTI/EPA/Caroline Seidel)

Egy férfi kipróbálja az IBM Watson számítógépét. (MTI/EPA/Caroline Seidel)



Elemzők nagyobb, 2,80 dolláros részvényarányos eredményre és jelentősebb, 19,64 milliárd dolláros negyedéves bevételre számítottak. A negyedévben a hardvereladások 23 százalékkal, 1,7 milliárd dollárra csökkentek, a globális technológiai szolgáltatások értékesítése 11 százalékkal, 7,9 milliárd dollárra esett, a szoftverágazatban az eladások 8 százalékkal, 5,2 milliárd dollárra zsugorodtak, a globális üzleti szolgáltatások területén a bevételek 13 százalékkal, 4,3 milliárd dollárra mérséklődtek.