A bakelit divat, de a hazai piacon nem fogy

A CD-k még mindig a piac 90 százalékát fedik le, a bakelit ugyan divat, de alig veszik.

Tíz éve még ötmillió lemez fogyott, ma már alig egymillió feletti az eladás. A CD-k még mindig a piac 90 százalékát fedik le, a bakelit ugyan divat, de alig veszik. Az 1950-es évek indulása, és a ’60-as évekbeli térhódítása után újra trend ez a formátum, a piacon a vásárlások száma azonban alig mérhető. Műfajok tekintetében a rock vezet, aztán jön a pop, a világzene és a gyermekeknek szóló albumok. A Kossuth Rádió Közelről című műsorában Vályi Gábor gyűjtő, kultúrakutató beszélt a bakelit történetéről.
Kossuth Rádió, Közelről

Vályi Gábor elmondta: Magyarországon az ötvenes évek végén álltak át a normál hanglemezről a mikrobarázdásra. Amerikában már jóval korábban, a negyvenes évek végén megjelent a bakelitlemez. Itthon először négyszámos tánczene lemezeket adtak ki.

A nyolcvanas évektől a magnókazetták háttérbe szorították a bakelitet, majd jött a CD, de a gyűjtők körében, illetve a dj-kultúrához kötődő műfajoknál még ma is jelen van a bakelit.

A hanglemezgyárak bezártak, a gyártókapacitásokat leépítették, ami most, hogy újra feltámadt az érdeklődés a bakelit iránt, hiányoznak, nem igen van kapacitás a lemezek gyártására.

A CD-nek nem alakult ki az a fajta retro-nosztalgiája, romantikája, ami a bakelitnek megvan. Bakelitlemezt olyanok is vásárolnak, akiknek lejátszójuk sincsen, inkább emléktárgyként funkcionál, tette hozzá Vályi Gábor.

Bár minden évben megjelennek cikkek arról, hogy újra reneszánsza van a bakelitnek, s az eladások valóban növekedést mutatnak, de azt is meg kell nézni, hogy mihez képest, magyarázta Vályi Gábor. A digitális értékesítéshez vagy a bakelit fénykorához képest elhanyagolható a nagyságrend. Magyarországon ráadásul kisebb is a fizetőképes kereslet, mint a nemzetközi piacon.

A műsorban két magyar zenész is megszólalt.
Kossuth Rádió, Közelről

Szalóki Ági zenéjét valamiért inkább hanglemezen hallgatják az emberek, míg Petruska Andrásét sokat le is töltik, ugyanakkor a napokban épp az ötödik zenei születésnapját ünneplő fiatal zenész ragaszkodik a hanglemezekhez, régi kedvenceit máig megvásárolja. Azt mondja: ami kézzel megfogható, az jobban kötődik hozzá.
Rendszeresen vásárol zenét, de ha CD-n veszi is meg, azonnal felmásolja a telefonjára vagy valamilyen hordozható formátumra. Előfizet a korlátlan zenei elérhetőséget biztosító fórumokra is, azokról szinkronizálja a telefonjára, amit hallgatni szeretne.
Kossuth Rádió, Közelről

Szalóki Ági ritkábban vásárol zenét, és a zenehallgatási szokásai is átalakultak. Ma már az a jellemzőbb, hogy a Youtube-on egyes számokat hallgat meg inkább. Saját zenéjét azonban szívesebben jelenteti meg CD-n az énekesnő. Azt mondja: a mostanában kiadott lemezeinek az eladási adatai nem rosszabbak, mint az öt-hat évvel ezelőttieké, de ezzel párhuzamosan MP3-ban is elérhetőek az albuma dalai.