Odafigyeléssel a vírustámadások többsége kivédhető

Komoly károkat okozott a felhasználók körében a Google hirdetési felületének korábbi sérülékenységét kihasználó vírusprogram. Az eset kapcsán hívta fel a figyelmet az információs biztonságtudatosság fontosságára az M1 hírcsatorna Ma délelőtt műsorában Hirsch Gábor információbiztonsági szakértő.

Nagyon sok felhasználó kezeli hanyagul a biztonsági frissítéseket, pedig azokkal a vírustámadások 90-95 százaléka kivédhető lenne - fogalmazta meg az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) szakembere. A Google hirdetési felületének kihasználásával azért lehetett támadást intézni, mert a számítógépet használók nem töltötték le azt a frissítést, amely már megakadályozta volna az illetéktelen behatolás lehetőségét.

Az ilyen támadások következtében a felhasználók eszközei egy úgynevezett botnet (robothálózat) részei lesznek, hogy egy későbbi károkozó támadást intézhessenek általuk a kiberbűnözők. Előfordul, hogy figyelik a felhasználó számítógépét jelszavak, értékes adatok eltulajdonítása végett. Arra is ismerünk példát, hogy egy támadás után a kémkód blokkolta a merevlemezhez való hozzáférést, és csak bizonyos összeg kifizetése után oldották fel a hackerek a zárolást - intett rá Hirsch Gábor.

A műsorvezető kérdésére a szakember elmondta: ha a felhasználók legális szoftvereket használnak, akkor ingyenesen rendelkezésre állnak a frissítések, míg illegálisak esetén nem feltétlenül. Arra is kitért, hogy több megbízható és hatékony antivírusprogram áll rendelkezésre.

Nagyon fontos, hogy törekedjünk a biztonságtudatosságra, mivel egyre több kényelmi eszközünk (kávéfőző, hűtőgép stb.) csatlakozik a világhálóra. Ha kinyitjuk a nagyvilág felé az otthonunkat, akkor rossz szándékú beavatkozásoknak is kitesszük magunkat, ezért figyelnünk kell rá, hogy az eszközeink megfelelő védelemmel legyenek ellátva - zárta a beszélgetést.