Szász Attila megkapta a legjobb nem amerikai elsőfilmesnek járó rangos díjat

A hétvégén két díjat is bezsebelt A berni követ című film. A rendező Szász Attila Federico Fellini-díjat nyert.

Sorra nyerték a filmes díjakat a magyar alkotások, A berni követ két díjat is bezsebelt. A Tiburon Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije ítélte oda a rendezőnek, Szász Attilának a Federico Fellini-díjat, amely a legjobb nem amerikai elsőfilmesnek jár. Szombaton a moszkvai Detektívfilm Fesztiválon kapott első díjat az alkotás a játékfilm kategóriában.

Szász Attila rendező az M1-nek nyilatkozva hétfőn elmondta, hogy nagyon meglepődtek, amikor megtudták a moszkvai Detektívfilm Fesztivál eredményét, ugyanis nagyon sok film volt versenyben. A rendező az MTVA munkatárásától tudta meg telefonon az eredményt.

A rendező elmondta, hogy nem tudok különbséget tenni a két díj között, az egyik egy fődíj, ami egy rangos díj, a másik egy első filmes rendező elismerése. „Nekem értékesebb, hogy mostantól azt mondom, hogy Fellini-díjas rendező vagyok, de mind a kettőnek nagyon örülünk természetesen” – nyilatkozta.

A berni követ rendezője elmondta: „nekem a szívem csücske, mert az első narratív hosszú, nagyjátékfilmes alkotásom” – közölte Szász Attila az M1-en.