Ez lehetne a megoldás a menekültkatasztrófákra

Újra kellene indítani a Mare Nostrum műveletet, mely az emberéletek megmentésére fókuszál. Emellett "fel kellene turbózni", és ki kellene terjeszteni a Tritont, és szorosabb együttműködésre lenne szükség Egyiptommal és Líbiával - mondta a közrádióban Molnár Tamás, a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének egyetemi adjunktusa.

Az Európai Unió hosszú évek óta súlyosabbnál súlyosabb tragédiákkal szembesül, és bár tudja a megoldást, mégsem cselekszik – jelentette ki Molnár Tamás, a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének egyetemi adjunktusa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a líbiai partoknál történt hajószerencsétlenség kapcsán.

A Földközi-tengeren hétvégén történt katasztrófának akár 700 halálos áldozata is lehet. Az illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre süllyedt el, állítólag azért, mert a menekültek mindannyian a fedélzet egyik oldalára tódultak, amikor elhaladt mellettük egy másik hajó. Az olasz és a máltai hatóságok folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után a baleset helyszínén, de vasárnap estig csak mintegy 50 utast találtak meg, közülük 24-et holtan.

Molnár Tamás emlékeztetett arra, hogy két éve Lampedusánál történt egy hasonló tragédia, akkor 400 ember veszett oda. Elindult az úgynevezett Mare Nostrum akció, mely kifejezetten az emberéletek megmentését tűzte ki célul. Nagy költségvetése volt, 9 millió euró havonta, és 172 ezer migránst partra is segítettek. Ez tavaly véget ért, sok uniós ország kifogásolta a költségeket.

A program helyét átvette a Triton művelet, melyet az unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex koordinál. Ennek a költségvetése 2,2 millió euró havonta, és jóval kisebb területet fed le, mindössze 30 tengeri kilométerig terjed az olasz partoktól. Így óriási területek maradnak ellenőrizetlenül a Mediterrán tengeren, és megtörténhetnek olyan katasztrófák, mint a hétvégi – hangoztatta.
Molnár Tamás a 180 percben

Az adjunktus szerint megoldást jelenthetne, ha egy európai szintű Mare Nostrum műveletet hoznának létre uniós pénzből és erőforrásból. A művelet az életek megmentésére koncentrálódna. Emellett „fel lehetne turbózni” a jelenleg futó Tritont, aminek a működési területét is ki lehetne terjeszteni – javasolta a szakember, aki szerint szorosabb együttműködésre lenne szükség akár Egyiptommal, akár Líbiával.

Leszögezte: a menekültek visszaküldése nem megoldás, és jogilag is aggályos. Szerinte egy, a jelenleginél szolidárisabb teherelosztás lenne szükségesebb az uniós tagállamok között. Most egy kvótarendszerben gondolkodnak, melynek lényege, hogy mind a 28 európai uniós tagállam részt vállalna a menekültekkel kapcsolatos költségekből.

A gyors cselekvés elengedhetetlen, de ez sem garantálja önmagában, hogy nem lesznek további tragédiák. Az EU a kérdést nem odázhatja tovább, nem mondhatjuk azt minden alaklommal, hogy „ez volt az utolsó” – fogalmazott Molnár Tamás.