Budapest Táncfesztivál a Művészetek Palotájában

Hofesh Shechter társulatának új előadásával nyílik meg április 27-én a Budapest Táncfesztivál a Művészetek Palotájában.

A május 3-áig tartó rendezvény programjában a Szegedi Kortárs Balett Insomnia című előadásának budapesti bemutatója, a táncvilágnapi gála, a fennállásának 65. évfordulóját ünneplő Magyar Táncművészeti Főiskola nemzetközi táncgálája és a spanyol Rojas&Rodrigez / Nuevo Ballet Espanol előadása is szerepel.

A rendezvénysorozatot egy izraeli származású londoni koreográfus, Hofesh Shechter társulata deGeneration című új előadásával nyitja meg, amelyet előbemutatón láthat a budapesti fesztiválközönség. A művész a párizsi Theatre de la Ville felkérésére készítette a darabot, amelynek hivatalos bemutatója május 5-én lesz a Theatre des Abbesses-ben - közölte Ertl Péter, a szervező Nemzeti Táncszínház igazgatója az MTI-vel. Mint írta, a táncfesztiválon ünnepli megalapításának 65. évfordulóját a Magyar Táncművészeti Főiskola, amelynek növendékei neves bécsi, berlini, drezdai, stuttgarti, ljubljanai és izmiri táncakadémiák növendékeivel fogják megosztani a színpadot április 28-án a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában.

A fesztivál hagyományaihoz híven idén is április 29-én, a tánc világnapján adja át szakmai elismeréseit a Magyar Táncművészek Szövetsége. A gála rendezője Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. A díjakat a hazai táncélet prominens személyiségei fogják átadni, az est házigazdája Rátóti Zoltán színművész lesz. Az estén az előző évi díjazottak fognak színpadra lépni.

A budapesti közönség április 30-án láthatja először Juronics Tamás új koreográfiáját, a Szegedi Kortárs Balett Insomnia című előadását. Ertl Péter szerint a darab az álmatlanság skizofrén, paranoiás tudatállapotain vezeti végig a nézőt, igazán izgalmas művészeti kihívást teremtve.

Május 2-án és 3-án láthatják az érdeklődők a kilenc spanyol táncművészből és négy zenészből álló Rojas&Rodrigez / Nuevo Ballet Espanol Titánium című produkcióját, amely a flamenco, a hiphop és a street dance izgalmas ötvözéséből született meg.

A Nemzeti Táncszínház évente negyven társulat több mint 350 előadásának otthona. Új székhelye a Millenáris Teátrum, ahol a 2015/2016-os évadban kezdi meg működését, így a 2014/2015-ös évadot alternatív játszóhelyeken szervezi.

A táncszínház által szervezett Budapest Táncfesztivál célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozicionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az elmúlt években mások mellett az amerikai Shen Wei Dance Arts, a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, a Merce Cunningham Dance Company, a Doug Varone and Dancers, a brazil Grupo Corpo, a Company fabrik Potsdam, valamint Jirí Kylián világhírű koreográfus társulata is fellépett a fesztiválon.