Az olasz kormány készen áll az emberkereskedők megállítására

Az olasz kormány mindenre készen áll a Földközi-tengeri "rabszolgatartó emberkereskedők" megállítása érdekében - jelentette ki Matteo Renzi olasz miniszterelnök a vasárnap tartott sajtótájékoztatóján, hangoztatva, hogy a Földközi-tenger blokádja csak az embercsempészeknek kedvezne.

Matteo Renzi megerősítette, hogy 28 túlélője és 24 biztos halottja van a líbiai partoknál történt hajószerencsétlenségnek. Az olasz kormányfő elmondta, hogy hétfőn máltai kollégájával Joseph Muscat miniszterelnökkel egyeztet és Olaszország egy héten belül rendkívüli EU-csúcstalálkozót akar összehívni az illegális bevándorlás kérdéséről.

"Az EU ne hagyjon magunkra" - kérte Matteo Renzi. Úgy fogalmazott, Olaszország teljesen magára hagyva végzi munkáját a bevándorlók segítésében.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy az EU-csúcsot legkésőbb péntekig össze kell hívni és a találkozónak "operatív döntéseket" kell hoznia. Hozzátette, hogy az EU számos más esetben is képes volt közös fellépésre, és az illegális bevándorlás problémája nem "másodrendű az európai agendában".

Barack Obama amerikai elnök (j) és Matteo Renzi olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2015. április 17-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)



Ez nem a politikai viták pillanata - mondta Matteo Renzi kijelentve, hogy az illegális bevándorlás nem csak a nemzetek biztonságát veszélyezteti. "Az emberek méltóságáról van szó. Ezeket a testvéreinket csak úgy menthetjük meg, ha nem engedjük, hogy útnak induljanak" - fogalmazott a római miniszterelnök, aki a rabszolgatartás új formájának nevezte az emberkereskedelmet.

A Földközi-tenger esetleges blokádjával kapcsolatban Matteo Renzi úgy vélte, hogy ez stabil líbiai kormány nélkül nem valósítható meg, és a blokád csak az emberkereskedőknek kedvezne, mivel a hajókat még inkább magukra hagynák a tengeren és más országoknak kellene folyamatosan "taxisként" a bevándorlók segítségére sietnie. "A problémát az új rabszolgatartás jelenti. A bevándorlók 91 százaléka Líbiából indul, ezért a líbiai helyzet megoldása elsőrendű" - hangoztatta Renzi.

Ami a líbiai partoknál szombat éjjel történt balesetet illeti, az olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy még nem tudni pontosan, mit történt. A túlélők beszámolói szerint a húsz méter hosszú hajó a fedélzetén több mint hétszáz emberrel indult útnak. Az eddig megtalált 28 túlélőt a szicíliai Cataniába, a halottakat Málta szigetére szállítják. "Ezek a halottak nem számok, hanem férfiak, nők és gyermekek" - hangoztatta Matteo Renzi. Hozzátette, hogy a mentés gyors volt, a baleset helyszínére 18 olasz, máltai és más nemzetiségű hajó sietett, közöttük hét olasz hadihajó is. Matteo Renzi hozzátette, hogy Catania ügyészsége vizsgálatot indított a baleset körülményeinek és felelőseinek azonosítására.

A sajtótájékoztatót Matteo Renzi a római kormánypalotában tartott válságülést követően tartotta. A megbeszélésen részt vett Angelino Alfano olasz belügyminiszter, Paolo Gentiloni külügyminiszter, Roberta Pinotti védelmi miniszter, Graziano DelRio infrastrukturális-közlekedési miniszter, Giuseppe De Giorgi, az olasz haditengerészet vezérkari főnöke, valamint az olasz titkosszolgálatokat vezető Giampiero Massolo. Matteo Renzi telefonon Francoise Hollande francia elnökkel, Jean-Claude Junckerrel az Európai Bizottság elnökével és Federica Mogherinivel az EU külügyi- és biztonságpolitikai főbiztosával is egyeztetett.

Sergio Mattarella olasz államfő közleményben hangoztatta, hogy az illegális bevándorlás problémájára a hajók indulási helyén kell megoldást találni. Paolo Gentiloni külügyminiszter Twitter-üzenetben azt írta, a tragédia Európának tesz fel kérdéseket, és a válasz nem lehet kizárólag olasz.