Putyin szerint súlyosbítaná a helyzetet, ha Izrael fegyvert szállítana Ukrajnának

Az orosz elnök leszögezte, hogy az Iránnak szállítandó orosz rakéták védelmi jellegű fegyverek, amelyek semmiképpen sem gyöngítik meg Izrael védelmi képességeit.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szombati interjúban kijelentette: súlyosbítaná a helyzetet, ha Izrael fegyvert szállítana Ukrajnának.

Putyin a RIA Novosztyi állam hírügynökség tudósítása szerint azokra az állítólagos izraeli nyilatkozatokra reagált, amelyek szerint Izrael ukrajnai fegyverszállítással válaszolhat arra, hogy Oroszország feloldotta az Sz-300-as légvédelmi rakéták Iránba szállítására vonatkozó tilalmat.

Putyin a Vesztyi v szubbutu című műsorban azt mondta, Izraelnek jogában áll fegyvert szállítani Ukrajnának válaszul arra, hogy Oroszország Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket ad el Iránnak. "Így dönthet az izraeli vezetés, joguk van ahhoz, hogy úgy cselekedjenek, ahogy célszerűnek látják. Azt gondolom, ez ellenkező hatást váltana ki. Amennyiben halált okozó fegyverről van szó" - mondta Putyin, hangsúlyozva, hogy ez csak tovább szítaná a térségben a feszültséget, és ez az emberi áldozatok számának növekedésében is megmutatkozna.

Az orosz elnök leszögezte, hogy az Iránnak szállítandó orosz rakéták védelmi jellegű fegyverek, amelyek semmiképpen sem gyöngítik meg Izrael védelmi képességeit.

Putyin: Oroszország együttműködik bármilyen amerikai elnökkel

Vlagyimir Putyin egy szombati interjúban azt mondta, Oroszország bármilyen amerikai elnökkel együtt fog működni, akit 2016-ban megválasztanak. Az orosz elnök arra a kérdésre válaszolva, hogy kinek szurkol az amerikai elnökválasztási kampányban, így felelt: Moszkva nem egy konkrét személlyel működik együtt. "Mi egy országgal működünk együtt, a világ leghatalmasabb, és nagyon nagy befolyású államával" - fogalmazott Putyin a Vesztyi v szubbotu című műsorban a RIA Novosztyi állami hírügynökség jelentése szerint.

Az orosz elnök megjegyezte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között több területen is vannak nézetkülönbségek. Kiemelte a biztonságpolitikát, utalva arra, hogy Amerika egyoldalúan kilépett a Rakétaelhárítói Szerződésből (ABM), "ez lényeges kérdés". Hozzátette, hogy egy sor egyéb nemzetközi kérdésben is eltérő a véleménye a két országnak, "ugyanakkor van köztünk valami, ami egyesít és együttműködésre késztet bennünket". Ez utóbbi kapcsán a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását, a nemzetközi bűnözés és terrorizmus elleni küzdelmet, valamint a szegénység felszámolását célzó erőfeszítéseket említette.

Putyin az interjúban kijelentette, hogy Oroszország megbízható partner, amely független, szuverén külpolitikát és az orosz nép igényeinek megfelelő belpolitikát folytat, s ez lehetővé teszi számára, hogy ne befolyásolják rövid távú érdekek és pillanatnyi körülmények.