Oroszország 3-5 milliárd eurót folyósít Görögországnak

Oroszország a jövő héten kedden energetikai megállapodást ír alá Görögországgal, s ennek keretében Moszkva 3-5 milliárd eurót folyósít Athénnak.

A Der Spiegel német hírmagazin online kiadása szerint Moszkva 3-5 milliárd eurót utal át Görögországnak előlegként, amelyből Athén a Török Áramlat görögországi szakaszának építését finanszírozza majd.

A görög Sziriza kormánypártnak a tervezett megállapodás részleteit közelebbről ismerő illetékese azt mondta, hogy a pénz most komoly segítség Görögországnak, amely súlyos helyzetbe került az államadósság átalakításáról az EU-val elhúzódó tárgyalások miatt.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy az előleget majd abból az összegből vonja le az orosz fél, amely Görögországnak jár az Európába irányuló szállítások utáni tranzitdíjért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 1-jén ankarai látogatásán jelentette be, hogy leállították a Déli Áramlat projektet, és ahelyett egy másik gázvezetéket építenek Oroszország és Törökország között. A megállapodáshoz később Görögország is csatlakozott.

Az úgynevezett Török Áramlat évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, 47 milliárd köbméter földgáz kerül Európába és 16 milliárd köbméter közvetlenül Törökországnak.