Nem engedik be Bagdadba az Iszlám Állam ellen menekülőket

Kaotikus helyzet alakult ki Bagdad határában szombaton, miután a helyi hatóságok terroristák beszivárgásától tartva nem engedik be az iraki fővárosba azt a több ezer embert, akik a nyugati Ramádiból menekültek el az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elől.

A főváros határában a menekültek a szabad ég alatt sátraznak, és nem jutnak ivóvízhez és élelmiszerhez - közölték iraki jogvédők. Beszámolók szerint a helyszínen kaotikus jelenetek alakultak ki.

A több ezer menekült azután indult Bagdad felé, hogy az IÁ az utóbbi napokban ellentámadást indított az iraki biztonsági erők ellen a fővárostól mintegy 110 kilométerre nyugatra fekvő Ramádi alatt. A szunnita többségű el-Anbár tartomány székhelyének központját és kormányzati épületeit még iraki katonák ellenőrzik, de a város körüli területek nagy része az utóbbi napokban az IÁ ellenőrzése alá került.

Az ország nyugati részén lévő el-Anbár tartomány jelentős része már több mint egy éve az Iszlám Állam kezén van. Fallúdzsa városát tavaly január óta ellenőrzi az IÁ, Ramádi alatt pedig több alkalommal folytak heves harcok. A szélsőséges milícia a múlt héten azután indított ellentámadást Ramádiban, hogy az azt megelőző hetekben súlyos vereségeket szenvedett a Bagdadtól északra fekvő Szaláheddín tartományban.

Szaláheddínben ugyanakkor a helyi hatóságok arról számoltak be, hogy az iraki hadsereg szombaton körülvette az ország legnagyobb olajfinomítóját, amelyet az utóbbi napokban több alkalommal támadott az IÁ. A tartomány katonai parancsnoka "újabb győzelemként" értékelte, hogy csapatai beléptek a Beidzsi városa mellett található finomító területére.
Az IÁ korábban egy időre elfoglalta a finomítót, de az iraki biztonsági erők már hónapokkal ezelőtt visszavették a létesítményt a dzsihadistáktól.

Szombaton az iraki hatóságok közölték, DNS-vizsgálattal fognak megbizonyosodni arról, hogy az előző nap valóban a néhai diktátor, Szaddám Huszein egykori jobbkezével, Izzat Ibrahím al-Dúrival végeztek-e egy katonai akcióban.
Törökország pedig közölte, hogy a pénteken az észak-iraki Erbíl belvárosában, az Egyesült Államok főkonzulátusa előtt az IÁ által elkövetett merényletben két török állampolgár is életét vesztette. A támadás összesen kilenc halálos áldozatot szedett.