Merényletre készülő fiatalokat vettek őrizetbe Ausztráliában

Rendőrök lettek volna a kiszemelt célpontok, és a merényletet "kiélezett fegyverrel" akarták végrehajtani, ami arra utal, hogy az Iszlám Állam terrorszervezettől vették az ötletet.

Ausztráliában őrizetbe vettek öt fiatalt, akik komoly, iszlamista stílusú merényletre készültek egy jövő heti, első világháborús megemlékezés alkalmával - közölte szombaton a rendőrség.

A sajtótájékoztatón nem sok részletről számoltak be, de azt elmondták, hogy rendőrök lettek volna a kiszemelt célpontok, és a merényletet "kiélezett fegyverrel" akarták végrehajtani, ami arra utal, hogy az Iszlám Állam terrorszervezettől vették az ötletet.

Az őrizetbe vételt egyhónapos nyomozás előzte meg, a Melbourne-ben lebonyolított felgöngyölő akcióban mintegy 200 rendőr vett részt. A nyomozást folytatják.

Melbourne-ben április 25-én emlékeznek meg arról, hogy ausztráliai és új-zélandi katonák 1915-ben ezen a napon partra szálltak a Balkánon, a Dardanelláknál lévő Gallipoli-félszigeten. A támadás a török birodalom ellen irányult, de kudarcba fulladt, és brutális veszteséggel járt.