Újabb részletek derültek ki az Ukrajnában meggyilkolt politikusról és újságíróról

Újabb részleteket hozott nyilvánosságra pénteken az ukrán sajtó Oleh Kalasnyikov volt képviselő és Olesz Buzina újságíró meggyilkolásával kapcsolatosan. Kiderült, hogy mindkét áldozat lakcímét két nappal haláluk előtt ismeretlenek közzétették az interneten.

Mindkét áldozatot lakása előtt lőtték agyon a tettesek. Kalasnyikov - aki korábban az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfőt támogató Régiók Pártja parlamenti frakciójának tagja volt - szerda este, az ukránellenes, az orosz nagybirodalmi törekvések hívének számító Buzina, a Szevodnya című ukrán lap volt főszerkesztője pedig csütörtökön, fényes nappal esett gyilkosság áldozatául hasonló körülmények között. Az újságíró mellé hajtott egy Ford márkájú autó a háza előtti parkban. A gépkocsiban két maszkos férfi ült, az egyik pisztollyal fejen és mellkason lőtte.

A pénteken nyilvánosságra hozott részletek szerint Kalasnyikovot a lépcsőházban lőtték fejbe támadói, szintén pisztollyal. Ketten vártak rá a lépcsőházban, ketten a ház előtt őrködtek, az ötödik tettestárs pedig a ház portásának figyelmét vonta el.

A nagy valószínűséggel politikai indíttatású gyilkosságokkal kapcsolatosan Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója kijelentette: Moszkvának érdekében áll olyan képet festeni Ukrajnáról, amelyben az új politikai vezetés "elteszi láb alól" a régi képviselőit.

Szvjatoszlav Piszkun volt főügyész viszont valószínűbbnek tartja, hogy a Régiók Pártján belüli leszámolásról van szó, azaz egymást gyilkolják az egykori párttársak, megszabadulnak azoktól, akik túl sokat tudnak korábbi törvényellenes cselekedeteikről. Éppen ezért azt tanácsolta a hatóságoknak, hogy nyújtsanak védelmet azoknak a volt Janukovics-párti politikusoknak, akik információkkal rendelkezhetnek az előző rezsim viselt dolgairól.

Tarasz Csornovil, a Régiók Pártjának volt képviselője Kalasnyikovval kapcsolatban még egy verziót felvetett. Szerinte nem zárható ki az sem, hogy a volt képviselőt üzleti vita miatt gyilkolták meg. Kalasnyikov ismert volt arról, hogy a 2013 őszén kezdődött, kijevi hatalomváltást és európai integrációt követelő tüntetők elleni támadásokra provokátorokat szervezett. Ő volt a Janukovics melletti rokonszenvet kifejező demonstrációk, az úgynevezett Majdan-ellenes megmozdulások főszervezője és anyagi támogatója is. Csornovil elképzelhetőnek tartja, hogy Kalasnyikov valamelyik bűnözőcsoportot nem fizette ki az akciókban való részvételért, ezért ölték meg.

A hírek szerint a hatóságok nagy erőkkel folytatják a kutatást a gyilkosok kézre kerítésére, de egyelőre semmilyen eredményről nem számoltak be.