Félezer aszteroida fenyegetheti a Földet a következő 100 évben

Potenciálisan mintegy 500 kisbolygó fenyegetheti a Földet a következő 100 évben, de a becsapódás veszélye nagyon kicsi, és egyébként is vannak megoldások a kivédésükre - hangzott el az Európai Űrkutatási Hivatalnak (ESA) az olaszországi Frascatiban a héten tartott, pénteken záruló bolygóvédelmi konferenciáján.

"Körülbelül 500 olyan Föld-közeli objektumot (Near Earth Object - NEO) azonosítottunk, amely a következő száz évben érintheti a bolygót, de az ütközés valószínűsége nagyon kicsi, egyes esetekben 1 az 1 millióhoz" - közölte Detlef Koschny, az ESA Föld-közeli objektumokkal foglalkozó részlegének vezetője.

Mint elmondta, az Európai Űrkutatási Hivatal figyelemmel kíséri a száguldó kisbolygók pályáját, megpróbálják kideríteni, pontosan milyen égitestekről van szó, és veszélyesek lehetnek-e bolygónkra.

Illusztráció - széttöredező aszteroida (Fotó: NASA/JPL/Caltech)

Illusztráció - széttöredező aszteroida. (Fotó: NASA/JPL/Caltech)



Veszély esetére jelenleg két megoldást kínálnak az űrkutatók: az egyik lehetőségként egy mesterséges égitesttel ütköztetik, ezáltal pályája módosítására kényszerítik és így eltérítik a Földtől a közeledő aszteroidát, a másik lehetőség pedig nukleáris robbantással való megsemmisítése.

Probléma viszont, hogy nehéz a Földről úgy kilőni egy másodpercenként 10 kilométeres sebességgel száguldó tárgyat, hogy az eltaláljon egy ugyanilyen gyorsan repülő másikat. Erre megoldás lehet egy kamerával felszerelt, önvezérelt műhold felbocsátása a fenyegető kisbolygó eltérítésére vagy megsemmisítésére.

A bolygóvédelem tíz éve még hobbinak számított, ma már az egész világot aggasztó probléma - mondta William Ailor, a frascati Bolygóvédelmi konferencia (Planetary Defence Conferenc, PDC) társelnöke. - A bolygóvédelem komoly dolog, a NASA, az ESA és más intézmények szakértői foglalkoznak vele - tette hozzá. Sok szakértő szerint a Földön ismert életformák 75 százalékának, köztük a dinoszauruszoknak a kihalását egy nagy aszteroida 65 millió évvel ezelőtti becsapódása okozta.

A bolygóvédelmi konferenciát az Európai Űrkutatási Hivatal egyik szakosított kutatóintézetében, a Földfigyelő Központban (ESRIN) tartották, amelynek székhelye az olaszországi Frascatiban van. A résztvevők egy 2022. szeptember 3-ra előre jelzett vészhelyzetet - egy 400 méteres aszteroida becsapódását - szimulálva, szerepjáték keretében vizsgálgatták, milyen teendőik lennének a különféle hatóságoknak hasonló, valóságos vészhelyzetben.