Dokkolt a Dragon az űrállomáson

A SpaceX automata Dragon teherűrhajója háromnapos üldözés után megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

Samantha Cristoforetti olasz asztronauta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatalmas robotkarjával pénteken, magyar idő szerint délben ragadta meg a kapszulát, és rögzítette a Föld felé tekintő Harmony modulon. Cristoforetti és öt társa hamarosan megkezdi az 1950 kilogrammnyi élelmiszer, tudományos kísérlet és egyéb felszerelés kipakolását.

Eme utóbbi magában foglalja a komplexum legelső kávégépét, az ISSpressót. A Dragon emellett több olyan kísérletet is felszállított, amelyekkel a kutatók tanulmányozhatják, hogyan változik Scott Kelly a NASA és Mihail Kornyijenko, a Roszkoszmosz űrhajósának szervezete 12 hónapos missziójuk során.

Dokkolt a Dragon az űrállomáson (Fotó: NASA TV)

Dokkolt a Dragon az űrállomáson. (Fotó: NASA TV)



A két asztronauta a múlt hónapban érkezett meg a komplexumra, ők az elsők, akik egy évet töltenek majd el fedélzetén. (A legénységi tagok általában öt-hat hónapig maradnak.) A duó bővített küldetésének feladata kikövezni az utat a távolabbi célállomások, úgymint a Mars felé.

A Dragon a SpaceX szintén saját fejlesztésű Falcon-9 rakétáján indult útnak kedd délután a Cape Canaveral-i légierőbázisról. Leválása után a vállalat megkísérelte visszahozni és puhán landoltatni a rakéta első fokozatát az Atlanti-óceánra kihelyezett autonóm drónplatformon. Az újrahasznosítható rakétatechnológiát tesztelő manőver kis híján sikerült: a fokozat elérte a platformot, de aztán eldőlt és felrobbant.

A SpaceX 1,6 milliárd dolláros szerződést kötött a NASA-val legalább 12 automata teherszállító misszióra a Dragonnal és a Falcon-9-cel. A jelenlegi a hatodik ilyen misszió.

A Dragon a tervek szerint öt hétig marad a komplexumon, május második felében csobban bele a Csendes-óceánba.