Csak biztonságos, ismert weboldalról rendeljünk

Sokan még mindig nem tartják elképzelhetőnek, hogy informatikai támadás célpontjai lehetnek, és feltörhetik telefonjaikat, vagy számítógépeiket. A Kossuth Rádió Napközben című műsora arról készített összeállítást, hogy mit tehetünk a személyes adataink védelméért, s hogyan háríthatjuk el az esetleges kibertámadásokat.

Van, aki nem használ kódot sem a telefonjához, sem a számítógépéhez, így bárkinek elérhetőek az adatai. A szakemberek szerint a jelszóválasztásra nem csak a magánszemélyek, a cégek sem fordítanak elég gondot, sokszor túl könnyen kitalálható jelszóval védjük csak az adatainkat.
Kossuth Rádió, Napközben

Az informatikai szakértő szerint a földrajzi lokáció a kibertámadások szempontjából már nem számít. Bár vannak kiemelt célpontok, de a kibertámadás a világ bármely részén egyformán veszélyes lehet.

A virtuális világban elkövetett bűnözés bizonyításával kapcsolatban Angyal Adrián azt mondta: gyakran az sem segít, ha a szolgáltatótól megkapjuk az IP címet, ahonnan a támadás érkezett, mert manapság a kártékony kóddal fertőzött gépekből úgynevezett zombi gépeket csinálnak, s ezekről több ugrással érik el felhasználó komputerét.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor az okostelefonunkra egy-egy alkalmazást telepítünk, nézzük meg azt is, hogy az adott szoftver mihez akar hozzáférni. Különösen gyanús lehet, ha a gyerekek a saját mobiltelefonjukra telepítenek egy játékot, amely indokolatlan dolgokhoz akar hozzáférést kérni. Ajánlott a telefonra és a számítógépre is biztonsági szoftvereket telepíteni, amelyek alapvető védelmet nyújtanak, de száz százalékos biztonságra ezekkel sem lehet számítani. A szakember szerint sokat segíthet az eszközeink viselkedésének a megfigyelése is, ha valamilyen indokolatlan változást észlelünk, akkor gyanakodhatunk, hogy megtámadták a gépünket.

A kártevők napról napra változnak, s a támadások nagyon sokáig nem láthatók, a pedig hekkereknek az célja, hogy miután behatoltak egy IT-rendszerbe, utánozzák az ott dolgozók tevékenységét, ezért a biztonságra kifejlesztett eszközök is nehezen veszik észre a ténykedésüket.

Halász Bálint adatvédelemmel, információtechnológiával foglalkozó ügyvéd arról beszélt a műsorban, hogy a jog bár megfelelő szabályozási keretet nyújt, a probléma inkább a lassúsággal, a több éves eljárással van. Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy biztonságos, ismert weboldalról rendeljünk csak termékeket, elsősorban az USA-ból és az Európai Unióból, a távol-keleti webáruházakkal azonban legyünk óvatosak. Soha ne válaszoljunk azokra az e-mailekre, amelyekben az adatainkat, felhasználónevünket kérik, ezeket a leveleket töröljük. Hozzátette: az internetes átverések során gyakran nem az informatikai rendszerekbe törnek be, hanem az emberek hiszékenységére, kapzsiságára játszanak rá.