Megújult a sürgősségi betegfelvételi rendszer az OPAI-ban

Átadták a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) új központi pszichiátriai betegfelvételi részlegét.

A 130 millió forintos beruházással új orvosi szobákat alakítottak ki, a kórtermek egy részét megújították, az épület két szintjét légkondicionálták - tájékoztatta az intézmény az MTI-t. A közlemény szerint Németh Attila főigazgató az átadáson elmondta, hogy az intézet felvételi területe az egész ország, előjegyzés alapján bárhonnan felvesznek beteget.

Módszertani újításként pszichiátriai felvételi részleget alakítottak ki, minden beteg oda érkezik, és ott döntik el, hogy szükségese-e a kórházi felvétel. Lehetőség van ott - legfeljebb huszonnégy órás - megfigyelésre is, amely alapján eldönthető, hogy a beteg elbocsátható, másik osztályra kell irányítani vagy további pszichiátriai osztályos kezelésre van szüksége.

Ez szakmai és finanszírozási szempontból is kedvező - idézték a főigazgatót -, mivel az indokolatlan vagy téves beutalást ez a rendszer képes kiszűrni, így az osztályok terhelése csökken, működésük kiszámíthatóbbá válik.

Az elmúlt években teljesen átalakult az addiktológiai osztály és a drogambulancia - közölték. A szenvedélybetegeket előjegyzés alapján veszik fel, majd terápiás szerződést kell kötniük, amelyben vállalják az együttműködést a terápiában. Továbbá növekedett a szakambulancia kapacitása, új profilok is létesültek, mint például a pszicho-onkológia és a szexuálmedicina.

A közlemény szerint az intézetben megindult a nemzetközi színvonalú kutatás, az országban egyedüliként neuropszichológiai kutatólabor jött létre a kényszerbetegség kutatására és kezelésére, működik az öngyilkosságot és a megelőzését kutató laboratórium is.