Néhány év és bizonyíték lehet a Földön kívüli életre

Belátható időn belül lehet bizonyíték a Földön kívüli életre a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa szerint.

Kereszturi Ákost azzal összefüggésben kérdezte az M1 aktuális csatorna szombaton, hogy a NASA egyik vezető kutatója a héten arról beszélt: egy évtizeden belül határozott jeleket találnak majd a Földön kívüli életre, húsz-harminc éven belül pedig már konkrét bizonyítékok is a kezükben lesznek.

A tudományos munkatárs jelezte, hogy jelenleg csak a földi léthez szükséges feltételek ismertek, s kérdés, hogy ez szabály vagy kivétel. Mint mondta, amiről tudható, hogy szükséges az élet keletkezéséhez, az valószínűleg nagyon sok helyen van a világegyetemben.

Példaként említette, hogy az elmúlt néhány évben derült ki, hogy a korábban talált nagy tömegű, Jupiterhez hasonló óriás gázbolygók mellett nagyon sok apró bolygó kering, s nagy eséllyel a Földhöz hasonló tömegű, méretű, összetételű égitestek is vannak.

Arra a kérdésre, hogy a tudóstársadalom mikor bizonyíthatja, hogy azokon élet alakult ki, azt felelte: erős bizonyíték kell, ugyanakkor határozottan reméli, hogy "még a mi életünkben", s erre van is esély.