Egyre több mobilalkalmazás készül vakoknak

Egyre több a vakok és gyengénlátók számára készített hasznos mobilalkalmazás, amely nagyban megkönnyíti hétköznapi életüket, tájékozódásukat - erről a Vakok Állami Intézetének igazgatója beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Szabóné Berta Irén elmondta, statisztikák szerint Magyarországon mintegy 80 ezren vallják magukat látássérültnek, ám ennél valójában lényegesen többen lehetnek. Közölte, rehabilitációs szempontból az tekinthető látássérültnek, akinek a látásfunkciója akadályozza valamilyen tevékenységében.

Arra hívta fel a figyelmet, évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását Magyarországon akár egyik pillanatról a másikra, akár egy hosszú betegség után. Akik ebbe az élethelyzetbe kerülnek - az általa vezetett intézményben az úgynevezett elemi rehabilitáció során - el tudják sajátítani a mindennapi élethez szükséges alapvető technikákat és módszereket - tette hozzá. Közölte, a látássérültek, a gyengén- vagy alig látók megtanulhatják a városi közlekedést, a bevásárlást, az öltözködést, de akár a csecsemőgondozást, vagy egy háromfogásos családi ebéd elkészítését is.


Arról is beszélt, egyre több hasznos mobiltelefonos alkalmazás segíti a vakok életét. Megemlítette azt a - csütörtökön bemutatott - bankjegy-, szín-, szöveg-, buszjáratszám- és zebrafelismerő mobiltelefonos alkalmazásra is, amit a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen készítenek a látássérültek számára.

Karacs Kristóf egyetemi docens, a Magyar Bionikus Látásközpont programvezetője azt mondta, az alkalmazás várhatóan már jövőre letölthető lesz a www.lataskozpont.hu oldalról.